Phanteks Evolv Shift X review: huiskamerwaardig

Mini-ITX opnieuw uitgevonden

Door


Uiterlijk

De Phanteks Evolv Shift X is, de naam geeft het al aan, onderdeel van de Evolv-lijn van het merk. Dat betekent bijzondere belijning, met speelse hoeken en uitsnedes. Het betekent in dit geval ook gebruik van hoogwaardig materiaal: dikke panelen van geänodiseerd aluminium en gehard glas. Het chassis zelf is van gepoedercoat staal.

Phanteks Evolv Shift X

Of je hem nou verticaal of horizontaal neerzet, de Evolv Shift X is een bijzonder strakke verschijning: nergens zijn grote openingen, rasters, scherpe kantjes of andere zaken te ontwaren die verraden dat we van doen hebben met een pc. Op onze Instagram-post over het kastje van een paar dagen geleden kregen we dan ook een reactie met de vraag of we hier van doen hadden met een nieuwe airco. Als dat zo zou zijn, dan wel een ontworpen door een luxemerk, want qua uitstraling is de Evolv Shift X wat ons betreft direct een klassieker. Over smaak valt uiteraard te twisten, maar we kunnen ons prima voorstellen dat je deze kast in de huiskamer kunt zetten, zonder de toorn van de meer esthetisch gedreven medebewoners over je af te roepen. 

Phanteks Evolv Shift X

Aan de achterzijde ontwaren we welgeteld een opening, die dient om aan de bovenzijde aangesloten kabels weg te lijden. Kijken we heel goed, dan zien we onderaan nog de aansluiting voor de voeding. Zet je deze behuizing dus naast je televisie, dan zal je de videokabel vermoedelijk vrij vlot achter de televisie uit het zicht hebben. Met wat adapters voor een draadloos toetsenbord, muis en netwerk kan je dan verder kabelloos ermee aan de slag. Naast je bureau leidt je de kabels ook omhoog weg. Alleen bovenop je bureau kunnen we ons voorstellen dat je even moet opletten om geen kabeltros lelijk aan de bovenzijde van de behuizing te hebben bungelen, zeker als je alles bedraad wilt aansluiten. Echter, alles komt bij elkaar uit één opening, dus wat tie wraps en een kabelorganizer moeten er een toonbaar geheel van kunnen maken.

Phanteks Evolv Shift X

Een alternatief is om de Evolv Shift gewoon plat neer te leggen, wat mogelijk is door vier kleine uitstulpingen op de glasplaten (die overigens niet nodig zijn voor het bevestigen of verwijderen, maar daar komen we op terug. Het is een verrassende optie, maar er valt wat voor te zeggen. Met 17 cm is hij dan niet overdreven hoog, en je kunt door de glasplaat nog altijd je systeem bewonderen. Overigens is het tekenend voor Phanteks dat het zich heeft gerealiseerd dat kabelmanagement een uitdaging kan zijn in zo'n compacte kast, en het glas wat donkerder heeft uitgevoerd. Heb je even geen zin in het minutieus wegwerken van kabels, dan moet iemand wel heel goed staren om dat te ontwaren. Heb je het allemaal wél netjes gedaan, dan is wat (smaakvolle) led-verlichting alles wat nodig is om het binnenwerk in volle glorie aan de buitenwereld te tonen.

Phanteks Evolv Shift X

Wanneer je de Evolv Shift X plat neerlegt, leidt je de kabels simpelweg vanuit de opening aan de achterzijde weg. 

Phanteks Evolv Shift X

De bovenzijde is voorzien van een markante, aluminium grille. Hier zitten ook de power- en resetknoppen (links op de foto).

Phanteks Evolv Shift X

Druk op de grille, en hij springt open. Hiervoor gebruikt Phanteks een vergelijkbare sluiting als je ook op bijvoorbeeld luxere keukenkastjes tegenkomt. Volgens het merk moet de sluiting moeiteloos duizenden keren openen en sluiten kunnen verwerken, zonder te slijten. Het aardige van deze constructie is, dat alle aansluitingen aan wat doorgaans de achterkant van een pc is, nu aan de voorzijde beschikbaar zijn. Even een usb-stick of externe drive aansluiten kan dus moeiteloos - ook heb je zo toegang tot bijvoorbeeld usb 3.1 (indien aanwezig op het moederbord) of andere aansluitingen die je doorgaans niet extern op een kast aantreft.

Phanteks Evolv Shift X

Die externe aansluitingen zijn er wel, twee stuks usb 3.0 - en daar houdt het mee op. Er zijn geen audio-connectors, Phanteks gaat er vanuit dat je alles aansluit via het achterpaneel van het moederbord. Gezien de positie van de externe aansluitingen is dat in veel gevallen ook handiger, maar we kunnen ons toch voorstellen dat je een headset liever aan de buitenzijde zou aansluiten. Ook een geheugenkaartlezertje hadden we gewaardeerd, zeker als je de kast inderdaad in de woonkamer neerzet. Even je foto's snel bekijken gaat dan beter met een interne lezer dan met een extern exemplaar dat je ergens aan de kast moet laten hangen.

Phanteks Evolv Shift X

Een close-up van de onderkant ten slotte: hier sluit je de voeding aan. Een interne kabel verbindt die met de gemonteerde voeding. En dat brengt ons mooi op een blik op het binnenwerk.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Phanteks Evolv Shift X

Mini ITX, Zwart/Antraciet, Venster, 2 fans

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

139,00 €

gem. 139,00 €
2 shops, 2x voorraad

Lees ook deze behuizing artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*