Phanteks Evolv Shift X review: huiskamerwaardig

Mini-ITX opnieuw uitgevonden

Door


Intern en koeling

Een systeem inbouwen in een Mini-ITX kast, zeker een compact model, kan een hele uitdaging zijn. Phanteks maakt het je zo gemakkelijk mogelijk, door de zijpanelen zeer eenvoudig verwijderbaar uit te voeren. Een paar duimschroeven losdraaien (ze blijven verbonden met het paneel en je raakt ze dus niet kwijt) en je tilt de vier panelen - twee glas, twee aluminium - er moeiteloos uit. Het is apart vermeldenswaard hoe netjes alles op elkaar aansluit, en toch eenvoudig terug te plaatsen is. Je hoeft er geen noemenswaardige kracht voor te zetten, maar van onsierlijke naden en kieren is ook geen sprake. Hieronder zie je hoe de panelen een voor een verwijderd worden.

  • Phanteks Evolv Shift X
  • Phanteks Evolv Shift X
  • Phanteks Evolv Shift X
  • Phanteks Evolv Shift X
  • Phanteks Evolv Shift X

Zijn de panelen eenmaal veilig weggezet, dan hou je een behoorlijk kaal skelet over. Een ding is duidelijk: er is geen moederbordplaat om lekker wat kabels achter te verstoppen. Gelukkig heeft Phanteks wel over alternatieve opties nagedacht. 

Bovenin zien we de bevestiging voor het moederbord, met parallel daaraan de houder voor de videokaart. Die wordt met een riser verbonden met het bord. Opmerkelijk detail: je kunt deze houder en riser twee richtingen op plaatsen. Heb je een kaart met een bijzondere koeler, dan kan je hem naar buiten toe draaien, zodat hij door het glas te bewonderen is. Omgekeerd kan ook en dan helpt de koeler mee om warme lucht uit de kast af te voeren.

Phanteks Evolv Shift X

Wat bij de Evolv Shift X direct opvalt, is dat er veel 'loze' ruimte onderin zit. Deze is dan ook bestemd voor grotere waterkoeling radiatoren of de pomp en het reservoir van een custom loop. Het is natuurlijk ook mogelijk om dit gedeelte 'leeg' te houden, en bijvoorbeeld alleen te voorzien van wat sfeerverlichting. Per slot van rekening zijn er ook genoeg ATX-kasten die meer lucht dan componenten bevatten. Door de opbouw benadrukt de Shift X onbenutte ruimte nog meer als weinig functioneel, maar bekijk je het louter vanuit esthetisch oogpunt, dan kan een build met zo'n open ruimte eronder wel eens heel fraai uitpakken. 

Phanteks Evolv Shift X

Dat is bovendien zeker mogelijk, doordat Phanteks de ruimte voor kabelmanagement vernuftig heeft uitgevoerd. Zoals gezegd is er geen moederbordplaat, maar je kunt wel kabels kwijt achter de aluminiumplaten aan de zijkant. De kast is er geheel op ingericht om kabels langs het skelet weg te werken. Middenin is ook een ruimte aangebracht om kabels van de ene naar de andere kant te geleiden - een klepje met het merklogo erop kan je naar voren klappen om hier (nog) beter bij te kunnen. Uiteraard treffen we ook hier de bekende Phanteks-klittenband aan. Het is weer eens een voorbeeld van de vernuftige vondsten waar het merk zich populair mee heeft gemaakt.

Phanteks Evolv Shift XPhanteks Evolv Shift X

Onderin zien we een houder voor een SFX(L) voeding. Deze is met twee duimschroeven te verwijderen, waarna de voeding er zo in te bevestigen is; twee duimschroeven aandraaien en hij hangt op zijn plek. Door de vorm heeft Phanteks ook hier wat ruimte vrijgehouden om overgebleven kabels weg te werken.

Phanteks Evolv Shift X

Nog verder naar onderen treffen we het aansluitpunt voor de voeding, zodat deze met de externe aansluiting verbonden kan worden. Deze is geplaatst naast een 14 cm fan die de natuurlijke convectie (warme, opstijgende lucht) een handje helpt. De Evolv Shift X is voorzien van een tweede fan naast het moederbord, om processor en videokaart van extra lucht te voorzien. Deze is achter een van de gesloten aluminium zijkanten geplaatst, maar doordat daarin inkepingen gemaakt zijn, kan toch lucht worden aangevoerd.

Phanteks Evolv Shift X

Voor opslag beschikt de Evolv Shift X over een aantal mogelijkheden. De meest voor de hand liggende zijn 2,5" drives,die aan de achterzijde achter het aluminium paneel aldaar kunnen worden bevestigd in de van Phanteks bekende brackets. Twee ervan zijn meegeleverd, er is ruimte voor vier stuks. Als je bedenkt dat je tegenwoordig 5TB 2,5" hdd's hebt en 2TB ssd's in dit formaat, heb je zo eigenlijk voor de meeste toepassingen al voldoende ruimte. Echter, wie wil kan aan de voorzijde achter de aluminium plaat twee 3,5" disks kwijt en zo tot (momenteel) 20TB opslagruimte toevoegen. Dat gaat dan wel ten koste van een van de posities voor waterkoeling.

Phanteks Evolv Shift X

De bracket voor de videokaart is uitneembaar voor eenvoudige montage, net als die voor de voeding. Ook voor waterkoeling is er een uitneembare plaat om montage te vereenvoudigen. Ook de stoffilters voor de verticale luchtinvoersleuven en onderin voor de ventilator zijn uitneembaar.

Phanteks Evolv Shift X

Nu hebben we het nog niet eens gehad over de interne ruimte. Voor een cpu-koeler is er ruimte met een hoogte tot 8,2 cm - wat wel aangeeft dat Phanteks vooral waterkoeling in gedachten heeft als koelmethode. Voor de videokaart is er 52,9 cm beschikbaar, oftewel ruimschoots meer dan elke denkbare consumentenkaart. Voor kabelmanagment is er 2,7 cm en de radiator aan de voorzijde mag maximaal 8 cm dik zijn, afhankelijk van de omvang van de GPU. 

Voor waterkoeling is er ruimte voor een 120 mm exemplaar onderin, en een 240 of 280 mm exemplaar aan de voorzijde. Wil je toch liever fans monteren, dan kan je 3x 12 of 14 cm aan de voorzijde en 1x 12 of 14 cm onderin plaatsen.

Ten slotte moeten we vermelden dat de Evolv Shift X voorzien is van geïntegreerde rgb-verlichting, discreet bovenin en via optionele strips, die compatibel is met Asus (Aura), Gigabyte (RGB Fusion) en MSI (Mystic Light) moederborden.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Phanteks Evolv Shift X

Mini ITX, Zwart/Antraciet, Venster, 2 fans

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

139,00 €

gem. 139,00 €
2 shops, 2x voorraad

Lees ook deze behuizing artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*