5 wqhd-monitoren met AdobeRGB: beeld voor pro's

Meerprijs grotere kleurruimte kan meevallen

Door


Uniformiteit

Qua gelijkmatigheid van de verlichting verwachten we in deze klasse topprestaties en het moet gezegd dat geen van de modellen slechter presteert dan 'goed', zeker als we kijken naar de veel belangrijker uniformiteit van wit. Eizo is hier traditioneel sterk, maar Dell weet hier nog hogere ogen te gooien. De uniformiteit van zwart, we hebben het al vaak uitgelegd, is minder van belang omdat de waardes in absolute zin veel dichter bij elkaar liggen en je verschillen dan ook veel minder snel ziet. Toch zien we ook hier duidelijke verschillen, waarbij Eizo juist afzakt en HP een sterke tweede positie weet in te nemen.

Hieronder tref je alle detailmetingen voor de uniformiteit aan.

Let op, de kleuring van de vakjes bij de uniformiteit van zwart, wit en het contrast is gerelateerd aan de resultaten van de deelmetingen op het betreffende model, en dus niet aan absolute waardes.

  • Voor zwart geldt, hoe lager de gemeten waarde, des te beter (=groener); hoe hoger, des te slechter (=roder).
  • Voor wit is de kleurcodering anders, want daar stellen we immers in op een specifieke helderheid van 150 cd/m². Daarom zijn waardes die deze instelling dichter benaderen groen, waardes die er vanaf wijken worden rood gekleurd - hoe meer ze afwijken, des te roder.
  • Voor het contrast is het hoogste contrast groen, het laagste rood - en de waardes er tussenin worden met tussenliggende kleuren gemarkeerd - groener is beter, roder is slechter. We benadrukken hier nog maar eens, dat het relatieve waardes zijn: een contrast van 1702:1 is erg goed, maar als het hoogst gemeten contrast 2581:1 is, wordt de eerstgenoemde waarde wel in rood gemarkeerd.
  • Bij de kleurtemperatuur zijn metingen blauwer naarmate ze lager zijn, geler naarmate ze hoger zijn.
  • Ten slotte de kleurafwijking: hier zie je in de vakjes een getal voor de DeltaE waarde, waarbij waardes onder de drie met het blote oog amper waarneembaar zijn. De kleur van de vakjes geeft de kleurafwijking van grijs aan. 

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*