5 wqhd-monitoren met AdobeRGB: beeld voor pro's

Meerprijs grotere kleurruimte kan meevallen

Door


‘Betaalbaar’ testveld

Dat gezegd hebbende, het voordeel van de voortschrijdende techniek is wel dat AdobeRGB-monitoren inmiddels betaalbaarder zijn dan ze ooit waren, al blijft sprake van een duidelijk premium. Een extreem voorbeeld is de Dell UltraSharp UP2516D, die eerder al bespraken. Dit 25” wqhd-model kon je enige tijd voor circa 350 euro aanschaffen, amper duurder dan verder vergelijkbare modellen met sRGB-kleurruimte. Inmiddels is de prijs hoger, maar ook voor rond de 450 euro kan je het al in huis halen.

De vijf 27-inch modellen die we voor deze test bekijken, zijn alle wat meer aan de prijs. De duurste is zonder twijfel de Eizo ColorEdge CS2730, een nieuw model dat zo'n 1000 euro kost. De HP DreamColor Z27x moet een vergelijkbaar bedrag opbrengen. De Benq SW2700PT is met een gemiddelde prijs van iets minder dan 700 euro een stuk betaalbaarder, de Dell UltraSharp UP2716D is nog iets gunstiger geprijsd. Philips spant de kroon met de 272P4APJKHB, die gemiddeld nog geen 500 euro kost, maar dit model is uitlopend en amper meer verkrijgbaar; tot voor kort kon je het voor minder dan 400 euro in huis halen.

Kijken we naar standaard, sRGB-monitoren met wqhd-resolutie, dan zien we dat die modellen met een ips-paneel beginnen bij iets onder de 400 euro. Met een tn-paneel kan je nog eens honderd euro lager instappen, als je ook alle mogelijke vormen van luxe en extra's links laat liggen. Dergelijke schermen zouden we echter niet voor dagelijks all-round gebruik aanraden. 

Alle modellen die we hier bespreken zijn 27-inch beeldschermen met een resolutie van 2560x1440 beeldpunten, goed voor een pixeldichtheid van 109 ppi. Alle zijn in hoogte verstelbaar en voorzien van alle wenselijke moderne aansluitmogelijkheden, inclusief een ingebouwde usb 3.0 hub. Het zijn puur afgaande op specificaties zeer vergelijkbare modellen, met dus nogal uiteenlopende prijzen. Reden genoeg voor ons om ze uitvoerig te testen, middels onze uitgebreide testprocedure. 


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*