5 wqhd-monitoren met AdobeRGB: beeld voor pro's

Meerprijs grotere kleurruimte kan meevallen

Door


Inleiding

Voor doorsnee toepassingen is een beeldscherm met sRGB-kleurbereik afdoende. Wil je aan de slag met foto’s uit luxere digitale camera’s of beeldbewerken voor andere doeleinden dan online publicatie, dan is een monitor met een groter gamut geen overbodige luxe. Wij testten vijf modellen met wqhd-resolutie.


Hoewel monitorfabrikanten graag schermen met de ‘miljoenen kleuren’ die moderne monitoren kunnen weergeven, kan een doorsnee model maar een fractie weergeven van de kleuren die het menselijk oog kan ontwaren. Dat is goed te zien als je naar een CIE-diagram kijkt – deze afgeronde driehoek laat het bereik aan kleuren zien dat je kan onderscheiden. Wie daar vervolgens een sRGB-driehoek overheen legt, kan niet ontgaan dat grote delen erbuiten vallen.


De sRGB kleurruimte, afgetekend binnen de CIELAB kleurruimte.

Voor het dagelijks gebruik van een pc is dat niet echt problematisch. Veruit de meeste toepassingen zijn ontworpen om binnen die sRGB-driehoek te blijven: er is dan ook geen ‘vraag’ naar weergave van kleuren die erbuiten vallen. In de wereld van grafisch ontwerpen en industrieel design is echter wel degelijk behoefte aan een groter kleurbereik. Ook bij het monteren en bewerken van digitale video groeit de vraag, nu ook daar grotere kleurruimtes gemeengoed worden. Binnen de full hd-standaard kwam de Rec.709 kleurruimte min of meer overeen met sRGB, met ultra hd als nieuwe standaard, hoort daar ook een aanzienlijk grotere kleurruimte bij. Dit zogenaamde Rec.2020 gamut kan door geen enkele op dit moment verkrijgbare monitor of televisie volledig worden weergegeven. Om die reden wordt momenteel de DCI P3 kleurruimte veel als tussenstation gebruikt, maar camera’s nemen wel veelal al op in het grotere bereik.

Monitoren met P3-ondersteuning zijn schaars. Apple kalibreert zijn producten tegenwoordig standaard voor dit bereik, maar monitorfabrikanten lopen vooralsnog achter. Wat zij wel sinds jaar en dag bieden, zijn beeldschermen met AdobeRGB, een bereik dat groter is dan P3, maar Rec.2020 niet evenaart. Voor wie werkt met beeld in een groter kleurbereik is het hoe dan ook een stap vooruit op sRGB.


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*