17 PCI-Express SSD's round-up: de snelste SSD's

NVMe getest in heel veel verschillende smaken

Door


Conclusie

PCI-Express SSD’s zijn nog altijd heel erg prijzig, maar ze presteren ook significant beter dan SATA600 SSD’s. Enkele jaren terug kreeg je voor de meerprijs die je betaalde voor een high-end SSD nauwelijks betere prestaties door de SATA600-bottleneck, maar nu is het verschil in potentie erg groot. Deze verschillen stellen we echter vast bij de exemplaren die wel behoorlijk duurder zijn dan de SATA600 modellen. Dus als je niet bereid bent het hiervoor vereiste premium te betalen, dan raden we je aan om het nog even bij SATA-exemplaren te houden.

Samsung blijft de dominante speler op het gebied van PCI-Express SSD’s. Met de nieuwe 960 Pro verslaat de fabrikant zelfs de Intel 750 SSD, die lange tijd koppig de prestatiekroon vasthield. De 960 Pro presteert niet alleen uitstekend in benchmarks die professioneel gebruik simuleren, maar is ook de eerste in de real-world PCMark 7 en 8 tests – hoewel het uiteraard discutabel blijft hoeveel je hier daadwerkelijk van merkt. Goedkoop is de SSD niet, hoewel de prijs per gigabyte voor een PCI-Express SSD niet bijzonder hoog is. Als beste en snelste SSD ontvangt hij een Ultimate Product award.

Waar de 960 Pro het topsegment dekt, doen de 960 Evo schijven het uitstekend in het PCI-Express middensegment. Ondanks hun lage prijs per gigabyte, presteren ze toch bijzonder goed – beter zelfs dan de 950 Pro. Tegelijkertijd zijn de PCMark prestaties weer wat minder goed en de schrijfsnelheid van de modellen met kleinere capaciteiten is buiten de buffer nogal langzaam. Niettemin is de prijs-prestatieverhouding bijzonder goed, zeker bij de 500GB en 1TB modellen die we hebben getest. Deze ontvangen daarom onze Excellent Choice award. We kunnen ons goed voorstellen dat het relatief beperkte prijsverschil met SATA-SSD's je er niet van kan weerhouden om toch die kleine boost in prestaties mee te pakken.

Tot slot een eervolle vermelding voor de Intel 600p. Hoewel die nauwelijks sneller is dan de snelste SATA600 SSD, kan hij gezien zijn lage prijs een interessant alternatief zijn voor betaalbare desktops of laptops – maar alleen als het M.2 slot in kwestie de PCI-Express standaard ondersteunt, wat niet altijd het geval is.


Samsung 960 Evo 500GB
Samsung 960 Evo 1TB


Samsung 960 Pro 512GB
Samsung 960 Pro 1TB


Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*