AMD Radeon RX Vega 56 / 64 review: minder euro's, meer watts

AMD's nieuwste videokaart vergeleken met Nvidia GeForce GTX 10-serie

Door


Conclusie

We hebben er lang op moeten wachten, veel te lang, maar nu is de nieuwe generatie AMD videokaarten met Vega GPU eindelijk beschikbaar. Na het testen van RX Vega 64 en 56 bekruipt ons toch een gevoel van too little, too late. Vermoedelijk heeft AMD er de afgelopen maanden alles aan gedaan om het prestatieniveau van het topmodel in de buurt te krijgen van de Nvidia GeForce GTX 1080. Nvidia's topmodel GTX 1080 Ti verslaan was bij voorbaat een kansloze missie. In de buurt komen van het prestatieniveau van de GTX 1080 is gelukt, maar vraag niet hoe. In onze Rise of the Tomb Raider stroomverbruiktest blijkt de Vega RX 64 120 watt méér nodig te hebben dan een GTX 1080 om hetzelfde niveau te behalen. Uit de geluidsproductietest blijkt wel dat de koeler op maximaal verdraagbare stand moeten draaien om het mogelijk te maken. 

Als je dan ook nog eens bedenkt dat AMD dankzij HBM2 geheugen in principe een voordeeltje heeft - HBM2 heeft lagere latencies dan GDDR5X en is energiezuiniger - dan mogen we wel concluderen dat AMD qua GPU-architectuur echt een ruime achterstand heeft op Nvidia. 

Voor de RX Vega 56 geldt dat deze kaart gemiddeld net wat sneller is dan de GeForce GTX 1070. Puur op basis van dit beperkte prestatieverschil zal de keuze voor voor een RX Vega 56 boven een GTX 1070 of een RX Vega 64 boven een GTX 1080 niet voor de hand liggen, zeker niet gezien het verschil in stroomverbruik. Dat maakt dat AMD uiteindelijk nog maar twee wapens heeft in de strijd om de gunst van de videokaartkoper: FreeSync en de prijs. FreeSync is en blijft een duidelijke pré; FreeSync monitoren zijn niet alleen aanzienlijk goedkoper dan gelijkaardige G-Sync modellen, het begint zelfs inmiddels een standaard feature te worden voor op gamers gerichte monitoren. Adaptive Sync is en blijft een mooie technologie om games vloeiend te kunnen spelen, ook als je videokaart niet altijd 60 fps of meer uitspuugt. Maar goed, of dit kopers over de streep trekt valt nog maar te bezien.

Dan de prijs; AMD zet scherp in. De Radeon RX Vega 64 kaarten $ 499 gaan kosten en RX Vega 56 kaarten $ 399. Voor de Benelux voorspelt onze glazen bol dan prijzen in de richting van € 549 en € 449. En ja, dat is scherper dan een GeForce GTX 1080 en 1070, die zo'n € 100 meer kosten. Qua prijs/prestatieverhouding pakt AMD dus (ruim) de voorsprong. Daarbij moeten we wel de kanttekening maken, dat het in een tijd dat videokaarten vooral worden opgekocht door coin-miners altijd maar de vraag is hoe het prijsverschil van dag tot dag uitpakt. Vooralsnog denken we niet dat Nvidia heel erg zenuwachtig wordt van de lancering van RX Vega. Daarnaast kan het groene kamp altijd nog de prijs verlagen - wat voor de consument alleen maar goed nieuws is.

Van de twee kaarten is de Radeon RX Vega 56 de meest interessante. Het gemiddelde prestatieverschil met z'n grote broer is slechts een dikke 10% terwijl het prijsverschil zal uitkomen op (ruim) € 100. De RX Vega 56 is ook overall net wat sneller dan z'n duurdere rivaal GeForce GTX 1070 - al heeft Nvidia voor hetzelfde prestatieniveau zoals geschreven wel veel minder stroom nodig. Vanwege het (te verwachten) aanzienlijke prijsverschil met de GTX 1070 is de RX Vega 56 als jet het stroomverbruik voor lief neemt een interessante optie. In vrijwel alle games behaalt de kaart in Ultra HD resolutie met maximale settings een minimale framerate boven de 40 fps. Wanneer je een FreeSync monitor hebt, is een soepele gameplay dan prima te realiseren.

AMD biedt dus een betere prijs/prestatie-verhouding met desalniettemin is Radeon RX Vega vermoedelijk niet de lancering waar AMD aan het begin van het ontwikkelproces op had gehoopt en ook zeker niet de lancering waar wij op hadden gehoopt. Het is goed dat AMD weer terug is in het marktsegment boven de 250 euro en het is zeker goed dat het een prijs/prestatieverhouding weet te bieden die beter is dan bij Nvidia. 

Mocht je dankzij de relatief scherpe prijs en ondanks het hoge stroomverbruik gecharmeerd zijn van Vega, dan zouden we je wel aanraden om nog even te wachten op de kaarten met custom koeler van bijvoorbeeld ASUS, Gigabyte, MSI en Sapphire. De geluidsproductie van de referentiekaarten is ons namelijk echt te gortig.


Vergelijken

In deze review besproken drie producten

  Product Laagste prijs

AMD Radeon RX Vega 56

Vega 10, 3584 cores, 1156 MHz, 8192 MB, 2048 bit, DirectX 12 fl 12_1, PCI-Express 3.0 x16

Specificaties Testresultaten Reviews

AMD Radeon RX Vega 64

Vega 10, 4096 cores, 1247 MHz, 8192 MB, 2048 bit, DirectX 12 fl 12_1, PCI-Express 3.0 x16

Specificaties Testresultaten Reviews

AMD Radeon RX Vega 64 Liquid Cooled

Vega 10, 4096 cores, 1406 MHz, 8192 MB, 2048 bit, DirectX 12 fl 12_1, PCI-Express 3.0 x16

Specificaties Testresultaten Reviews

Dossier

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*