AOC Agon AG241QG & AG241QX review: bijzondere wqhd gaming monitoren

Klein formaat, grootse specs

Door


Conclusie

AOC zet met de Agon AG241QG en AG241QX twee bijzonder interessante gaming monitoren neer. Voor een prijs die duidelijk lager ligt dan die van de 27-inch tegenhangers, koop je een scherm dat verder functioneel identiek is aan die grotere concurrenten. Voor liefhebbers van shooters, die graag overzicht willen en dus een niet al te groot paneel, is dit formaat sowieso aantrekkelijk. De kleinere pixelgrootte maakt schalen naar full hd (voor meer fps) bovendien minder problematisch. Wie meer details wil zien in bijvoorbeeld een RTS of turn-based strategy game, kan altijd van de native resolutie gebruik maken. 

Het formaat is natuurlijk niet per se AOC's verdienste - Dell levert ook een scherm op basis van dit paneel - maar het aanbieden van twee varianten hiervan én die bovendien van top tot teen uitrusten met alles wat je als gamer zou wensen, is dat zeker wél. Of je nu G-sync of Freesync wilt gebruiken, AOC heeft een uitvoering. Dat biedt het overigens ook op 27-inch formaat en zelfs op 35-inch - het merk heeft innmiddels wel laten zien met zijn Agon-lijn de gamingmarkt zeer serieus te nemen.

Uiteindelijk telt het totaalplaatje en de implementatie, en die zijn prima. De responstijden, toch de belangrijkste factor, zijn uitstekend te noemen. De maximale en minimale helderheid zijn ook vermeldenswaard, evenals de uniformiteit. Ook de kleurweergave is bovengemiddeld, terwijl de sRGB-voorziening meer is dan een loze extra optie in het menu (wat vaak het geval is). Alleen de niet instelbare helderheid in deze stand is wel een pijnpunt - letterlijk, als je gevoelige ogen hebt of in een donkere kamer zit. Het voornaamste echte minpunt van beide modellen is de zwartwaarde, die blijft wat achter bij de concurrentie. Op een helderheid van 150 cd/m² (veel feller dan dat zal je in de meeste omstandigheden niet gebruiken) is het verschil met de rest van de markt echter klein.

Van de twee is de AG241QX onze favoriet - voor een prijs van iets tussen de 350 en 400 euro koop je een zeer compleet scherm, dat van alle markten thuis is. De combinatie van resolutie, hoge verversingsfrequentie, uitrusting en afstelling maakt het zonder meer tot een aanrader. De AG241QG is echter ook een prima keuze als je per se een G-sync scherm wilt - het gaat in combinatie met een Nvidia kaart nog wat verder qua verversingsfrequentie en ligt in diverse tests ook een neuslengte voor op de Freesync-tegenhanger. De meerprijs is stevig, maar dat geldt voor alle G-sync monitoren. Beide Agons verdienen wat ons betreft een Excellent Choice award.


AOC Agon AG241QG
AOC Agon AG241QX


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

AOC AGON AG241QG

23.8 inch, 2560x1440, 123 ppi, TN, Nvidia G-Sync, 165 Hz, HDMI ingang, DisplayPort ingang, 1 ms, 350 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

478,58 €

gem. 488,95 €
5 shops, 4x voorraad

AOC AGON AG241QX

23.8 inch, 2560x1440, 123 ppi, TN, AMD FreeSync, 144 Hz, DVI ingang, HDMI ingang, DisplayPort ingang, 1 ms, 350 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

334,88 €

gem. 342,59 €
6 shops, 5x voorraad

Dossier

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*