13 USB 3.0 gigabit adapters review: levenslijntjes

Snelle kabelverbindingen

Door


Inleiding

Wat je volgende notebook ook wordt, waarschijnlijk zal hij dunner en lichter dan je huidige zijn. Dat is wel zo prettig voor het meenemen, maar deze trend gaat vaak ten koste van de aansluitingen. Zeker de vaste netwerkaansluiting sneuvelt steeds vaker. Omdat die toch wel handig is, hebben wij 13 USB 3.0 gigabit-adapters getest.


Draadloze verbindingen zijn reuze handig, zeker als je regelmatig met je laptop aan de wandel gaat. Maar toch, met een vaste netwerkverbinding ben je weliswaar aan één plek gebonden, hij heeft wel als voordeel dat hij (veel) sneller en betrouwbaarder is. Heb je een vaste plek of moet je ergens voor een langere periode werken, dan heeft een ouderwetse CAT-kabel nog altijd onze voorkeur. De hiervoor vereiste aansluiting zien we echter steeds minder terug op de alsmaar dunner wordende laptops. Om die dan toch tot stand te brengen, is een USB-adapter een pasklare oplossing.

Ook als je wel een vaste netwerkaansluiting op je laptop hebt, is dat nog niet automatisch reden tot juichen. Bepaalde fabrikanten, ASUS en HP in het bijzonder, kiezen er namelijk vaak voor om laptops uit te rusten met een 100 Mbit-aansluiting. Wat ons betreft wordt je dan als bezitter van een dergelijke laptop blij gemaakt met een dode mus. Een Fast Ethernet-aansluiting op een laptop anno 2017 is ronduit zielig, zeker als je bedenkt dat een gigabit-chip bepaald niet het duurste onderdeel van een laptop is. Tel daarbij op de neiging van fabrikanten om ook op de draadloze interface te besparen door een tergend trage 802.11n 150 Mbit-adapter in te bouwen, en het moge duidelijk zijn dat een usb-adapter voor een snelle bedrade aansluiting echt een uitkomst kan zijn.

Klein en fijn

Dergelijke adapters zijn, getuige de dertien die we voor dit artikel onderhanden namen, in elk geval groot noch zwaar. Ze zijn niet veel groter dan een geheugenstick, maar dan voorzien van een kabeltje dat je net wat meer flexibiliteit geeft bij het koppelen aan je notebook. Alle geteste exemplaren hebben een USB 3.0-aansluiting aan de notebook-kant. De maximale doorvoersnelheid van deze standaard ligt in theorie op zo’n 5 Gbit/s. Dat is overbemeten, maar USB 2.0 komt niet verder dan 480 Mbit/s. De USB 3.0-snelheid is hoe dan ook aanzienlijk meer dan wat je kunt behalen via een courante draadloze verbinding. Een beetje vlotte WiFi-adapter in een notebook haalt onder ideale omstandigheden een theoretische doorvoersnelheid van zo’n 110 MB/s (866,7 Mbit/s). In de praktijk blijf je daar doorgaans flink onder. Een bedrade gigabit-verbinding zal doorgaans probleemloos de 1000 Mbit/s dicht benaderen – in één richting. Een gigabit-adapter is dus een interessante investering als je regelmatig veel en grote bestanden moet overzetten.

Een grote investering is het in ieder geval niet. Het goedkoopste model in deze test is de TP-Link UE300, die voor slechts 20 euro de jouwe is. De meeste adapters zijn dan ook redelijk rechttoe-rechtaan: verwacht geen spannend uiterlijk of bijzondere vondsten. Een paar fabrikanten hebben wat verder doorgedacht qua functionaliteit, en dat zie je dan ook in de prijs. Zoals bijvoorbeeld de extra USB-aansluiting op de Startech USB31000STPB. Zoiets is best handig, want de meeste laptops hebben er daar niet al te veel van; op deze manier gaat de netwerkaansluiting niet ten koste van de overige connectiviteit. De duurste adapter uit de test is ook van Startech.com. De US1GC301AU2R moet gemiddeld 72,50 euro opbrengen, maar is wellicht de meest bijzondere adapter in deze vergelijking.


Lees ook deze netwerkadapter artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*