Benq PD3200U review: monitor voor ontwerpers

Pittig geprijsd professioneel scherm onderscheidt zich met kleurweergave

Door


Uniformiteit

Voor accurate kleurweergave over de hele schermoppervlakte is een uniforme verlichting door het backlight nodig. De Benq PD3200U zet hier redelijke resultaten neer voor wit; de laagst gemeten helderheid bedraagt 82 procent van de hoogst gemeten helderheid. Concreet zien we met name in de bovenhoeken een flinke afname van de helderheid, maar ook links en rechts is een behoorlijke daling te zien.

BenQ PD3200U

Bij de uniformiteit van zwart zien we juist in de onderhoeken dat de zwartwaarde beduidend hoger is dan op de rest van het scherm. Het verschil is dermate groot dat het met het blote oog zichtbaar is.

BenQ PD3200U

Onder de streep is de uniformiteit van de Benq PD3200U niet meer dan gemiddeld goed te noemen in zijn klasse. We zien deltaE-waardes groter dan 3 in vier van de 15 meetvlakken, waar dus met het blote oog zichtbare kleurvariatie waarneembaar kan zijn. Het centrale deel van het scherm is prima en dat is waar je doorgaans op zal focussen, maar voor een professionele monitor hanteren we wel striktere criteria dan voor een consumentenmodel, zeker als de prijs stevig is.

Hieronder zie je de deelresultaten uitgesplitst. Let op, de kleuring van de vakjes bij de uniformiteit van zwart, wit en het contrast is gerelateerd aan de resultaten van de deelmetingen op het betreffende model, en dus niet aan absolute waardes.

  • BenQ PD3200U
  • BenQ PD3200U
  • BenQ PD3200U
  • BenQ PD3200U
  • BenQ PD3200U

  • Voor zwart geldt, hoe lager de gemeten waarde, des te beter (=groener); hoe hoger, des te slechter (=roder).
  • Voor wit is de kleurcodering anders, want daar stellen we immers in op een specifieke helderheid van 150 cd/m². Daarom zijn waardes die deze instelling dichter benaderen groen, waardes die er vanaf wijken worden rood gekleurd - hoe meer ze afwijken, des te roder.
  • Voor het contrast is het hoogste contrast groen, het laagste rood - en de waardes er tussenin worden met tussenliggende kleuren gemarkeerd - groener is beter, roder is slechter. We benadrukken hier nog maar eens, dat het relatieve waardes zijn: een contrast van 1702:1 is erg goed, maar als het hoogst gemeten contrast 2581:1 is, wordt de eerstgenoemde waarde wel in rood gemarkeerd.
  • Bij de kleurtemperatuur zijn metingen blauwer naarmate ze lager zijn, geler naarmate ze hoger zijn.
  • Ten slotte de kleurafwijking: hier zie je in de vakjes een getal voor de DeltaE waarde, waarbij waardes onder de drie met het blote oog amper waarneembaar zijn. De kleur van de vakjes geeft de kleurafwijking van grijs aan.

In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

BenQ PD3200U

32 inch, 3840x2160, 138 ppi, IPS / PLS / AHVA, 60 Hz, HDMI ingang, DisplayPort ingang, 4 ms, 350 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

649,00 €

gem. 779,00 €
9 shops, 7x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*