Benq PD3200U review: monitor voor ontwerpers

Pittig geprijsd professioneel scherm onderscheidt zich met kleurweergave

Door


Kleurweergave

Voor de analyse van de kleurweergave van de Benq PD3200U kijken we naar een flink aantal aspecten, om te beginnen de dekking van de sRGB kleurruimte. Die is uitstekend en valt duidelijk groter uit dan bij de meeste concurrenten. Het is wel jammer dat in sRGB-modus ook een groter kleurbereik wordt getoond, want dat betekent dat de kleuren niet 100% accuraat zijn, terwijl dat wel zou kunnen. De meer verzadigde weergave oogt allicht mooi, maar in sRGB moeten de gemeten waardes samenvallen met de ideale coördinaten. Zoals je verderop kunt zien, is dat hier niet het geval.

  • BenQ PD3200U
  • BenQ PD3200U

Links standaardmodus, rechts de dekking in sRGB-modus.

Het tweede waar we naar kijken is de kleurtemperatuur van wit bij de standaardinstelling. We meten een keurige waarde van 6634 K. Dat benadert de 6500 K heel behoorlijk.

We meten de kleur- en grijswaarden afwijking op basis van de CIE2000 norm en nemen ook de standaarddeviatie mee. Simpel gezegd geeft die je een indicatie van de mate waarin de deelmetingen waarop de gemiddelde afwijkingen gebaseerd zijn, afwijken van die gemiddelde meting. Daarnaast zijn de gemiddeldes nu gebaseerd op een aanzienlijk groter aantal deelmetingen. Die vind je in schermafdrukken bij elk getest product. Daar vind je ook de zogenaamde saturation sweeps, die laten zien in welke mate de hoofd- en steunkleuren, dus RGB en CMY, afwijken van de gewenste waardes in een continuüm. 

Ondanks de wat oververzadigde kleurweergave is de kleurfout van de PD3200U bijzonder klein. In deze klasse doet alleen de oude voorloper van het scherm, de BL3201PT, het nog beter, als we kijken naar de color checker afwijking. Puur qua kleurafwijking is de Asus PA329Q nog net iets beter, terwijl de standaarddeviatie bij drie modellen lager is. Door de bank genomen is dit echter een uitstekend resultaat.

  • BenQ PD3200U
  • BenQ PD3200U

Links de standaardmodus, rechts sRGB

Ook de grijsfout is bewonderenswaardig klein, evenals de standaarddeviatie. Op de kalibratie van de PD3200U is heel weinig aan te merken.

  • BenQ PD3200U
  • BenQ PD3200U

Gamma 

Van alle geteste schermen in deze klasse heeft de PD3200U de kleinste afwijking. 

 


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

BenQ PD3200U

32 inch, 3840x2160, 138 ppi, IPS / PLS / AHVA, 60 Hz, HDMI ingang, DisplayPort ingang, 4 ms, 350 cd/m², 1000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

649,00 €

gem. 779,00 €
9 shops, 7x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*