Sandisk Extreme Pro 128GB & 256GB review: USB-sticks met SSD-prestaties

Nieuwe topscorers uit de stal van Sandisk

Door


Inleiding

Niet lang geleden bespraken we de Extreme Go-sticks van Sandisk, die in vergelijking met de Cruzer Extreme-flashdrives van weleer een beetje tegenvielen. Voor het high-end segment heeft Sandisk nu een nieuwe serie, waaruit wij de Extreme Pro 128GB en Extreme Pro 256GB hebben getest. Zijn dit de ware opvolgers?


Op de foto is de USB-stick wellicht twee druppels water met zijn goedkopere broertje, maar hem vastpakken is voldoende om te beseffen dat het om een heel ander product gaat. De plastic behuizing is vervangen door een luxe metalen afwerking. Wel gebleven is het handige schuifsysteem, waardoor het kwijtraken van dopjes tot het verleden behoort.

Waar het bij de Extreme Pro om draait zijn de prestaties. Sandisk noemt deze serie 'solid state flashdrives', verwijzend naar de snelheden die vergelijkbaar moeten zijn met die van SSD's. Voor beide modellen belooft het lees- en schrijfsnelheden tot respectievelijk 420 en 380 MB/s. Laat je overigens niet beetnemen door de vermelding van 'USB 3.1' op de stick zelf: het betreft een Gen1-poort, oftewel USB 3.0. Vooralsnog is die interface echter geen bottleneck voor USB-sticks.

Sandisk Extreme Pro 128GB Black Sandisk Extreme Pro 128GB Black

In de verpakking zit niet alleen de USB-stick, maar ook een code voor een jaarlicentie op de RescuePro-software. Daarmee kun je (per ongeluk) gewiste bestanden terughalen van je flashdrive. Daarnaast kun je SecureAccess downloaden om de stick te versleutelen met 128-bit AES-encryptie.

Goedkoop zijn de Sandisk Extreme Pro USB-sticks niet: je betaalt gemiddeld 103 euro voor de 128GB-versie en 173 euro voor de 256GB-variant. Dat komt neer op respectievelijk 80 en 68 cent per GB. Naast alle extra software krijg je ook levenslange garantie om die pijn enigszins te verzachten.


Lees ook deze usb-stick artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*