8 (smart)watches voor hardlopers getest: perfectie bestaat niet

Op zoek naar de ideale combinatie van sporthorloge en smartwatch

Door


Inleiding

Gezocht: een horloge dat geschikt is om mee te gaan hardlopen en fitnessen, dat je achteraf precies kan vertellen hoe goed je training was. Het liefst ook nog een model dat dienst kan doen als smartwatch en zodoende notificaties vanaf je telefoon kan laten zien en wellicht nog meer. Bestaat die combinatie of is het teveel gevraagd? Hardware.Info werkte zich in het zweet met acht uiteenlopende modellen.


Wie in de maand mei een blokje om ging lopen in het Westland zal wellicht op een gegeven moment vreemd hebben opgekeken wanneer er een malloot voorbij kwam gerend met minstens vier horloges om de armen. Die malloot was ondergetekende, in een zoektocht naar een product dat misschien wel niet bestaat: een horloge dat alle eigenschappen van een smartwatch en een sporthorloge zo goed mogelijk combineert.

Een dergelijke combinatie blijkt in de praktijk minder voor de hand liggend dan het lijkt, want de afgelopen jaren is de markt voor slimme horloges in drie richtingen geëvolueerd. Daardoor kun je wearables min of meer in drie segmenten opdelen. Allereerst zijn er de smartwatches, horloges die in combinatie met je telefoon “slimme” dingen kunnen doen, zoals het tonen van notificaties, het weergeven van agendaherinneringen of het helpen bij navigeren.

Apple is met haar Watch duidelijk marktleider in dit segment dat verder voornamelijk bestaat uit horloges die gebaseerd zijn op Android Wear, het speciaal hiervoor ontworpen besturingssysteem van Google, dat uiteraard goed samenwerkt met op Android gebaseerde smartphones.

Een tweede categorie zijn sporthorloges, producten die primair zijn gericht op atleten en juist als doel hebben om sportprestaties inzichtelijk te maken en te verbeteren. Dat doen dergelijke horloges aan de hand van allerlei ingebouwde sensors, zoals bijvoorbeeld een hartslagmeter, gecombineerd met slimme software. Voor de enthousiaste hardloper of wielrenner bieden deze apparaten een schat aan informatie.

Een derde categorie zijn de zogenaamde fitness trackers of gezondheidshorloges. Dergelijke producten zijn er voornamelijk om je te helpen bij het creëren van een gezondere levensstijl. Een basisvoorziening is het bijhouden of je wel genoeg stappen per dag zet, maar het kan nog veel verder gaan. Luxere fitnesstrackers registreren of je op een werkdag wel vaak genoeg van je stoel opstaat, of je genoeg water drinkt en coacht je bij je doel om af te vallen.

Een goede smartwatch vinden is geen onoverkomelijke uitdaging, een goed sporthorloge ook niet en goede fitness trackers zijn er ook voldoende. Maar, wat als je juist een combinatie van de drie wil? Naar een dergelijk product gingen wij op zoek.


Lees ook deze wearable artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*