26 AMD socket AM4 moederborden review: de beste borden voor Ryzen

Komt de basis voor jouw Ryzen-build van ASRock, ASUS, Biostar, Gigabyte of MSI?

Door


Het socket AM4-platform

Zoals we op de vorige pagina al schreven, is socket AM4 hét platform voor de komende jaren als het om AMD-processors gaat. De socket telt 1331 pinnen en is een zogenaamde PGA, wat betekent dat de pinnen op de CPU zitten in plaats van in de socket, zoals bij LGA het geval is.

Het is al jaren een trend om steeds meer zaken te integreren in de processor. Van de northbridge, vroeger het onderkomen van de geheugencontroller, hebben we al enige jaren geleden afscheid genomen. AMD gaat nu nog een stap verder en heeft van Ryzen in feite SoC's gemaakt: de processors leveren zelf onder meer M.2/SATA-poorten en een viertal USB-aansluitingen, zonder tussenkomst van de chipset. In theorie zou het dus mogelijk zijn om een socket AM4-moederbord zonder chipset te produceren, maar in de praktijk zijn de mogelijkheden daarvoor te beperkt.

De Ryzen-CPU's (codenaam Summit Ridge) bieden elk 24 PCI-Express 3.0-lanes. Zestien daarvan kunnen worden gebruikt voor één of twee (x8/x8) videokaarten, nog eens vier lanes zijn bestemd voor een M.2-slot dat rechtstreeks met de CPU verbonden is. Het staat fabrikanten vrij om te kiezen voor een M.2-slot met slechts twee lanes bandbreedte en de andere twee te gebruiken voor SATA-poorten, maar vrijwel altijd wordt de voorkeur gegeven aan een x4-slot. Ten slotte worden er op de achtergrond nog vier PCIe 3.0-lanes gebruikt voor de verbinding met de chipset.

Overigens is het goed om te weten dat de schroefgaten voor de montage van processorkoelers bij socket AM4 op een andere locatie zitten dan bij socket AM3(+). Koelers die met schroeven moeten worden bevestigd hebben daarom een nieuwe montagekit nodig, maar simpele modellen die alleen AMD's clipmounting gebruiken passen gewoon. Heb je al een luchtkoeler en wil je weten of er een AM4-montagekit beschikbaar is? Lees dan het artikel wat we daarover schreven. Als je sowieso een nieuwe koeler koopt, dan vind je via de volgende link een overzicht van alle socket AM4-processorkoelers.


Dossier

Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*