26 AMD socket AM4 moederborden review: de beste borden voor Ryzen

Komt de basis voor jouw Ryzen-build van ASRock, ASUS, Biostar, Gigabyte of MSI?

Door


Inleiding

Toen AMD in de lente zijn Ryzen-processors introduceerde, brachten de verschillende moederbordfabrikanten voorzichtig enkele modellen op de markt. Inmiddels mogen AMD's nieuwe CPU's met recht een succes worden genoemd en is de markt voor socket AM4-moederborden groot genoeg om veel keuze te bieden. Dat werpt natuurlijk de vraag op: welk van deze 26 moederborden moet je kiezen voor je AMD Ryzen-systeem?


Het ligt het meest voor de hand om een socket AM4-moederbord te combineren met een Ryzen-processor, maar dat is niet je enige optie. De sinds kort verkrijgbare Bristol Ridge-APU's maken gebruik van exact dezelfde socket. Mocht je je afvragen waarom veel X370- en B350-moederborden monitoruitgangen hebben, ook al heeft Ryzen geen geïntegreerde GPU, dan is dat dus het antwoord.

Gigabyte A320MA-M.2 MSI B350 Gaming Pro Carbon

ASUS Prime X370-Pro ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming
De socket AM4-moederborden in deze round-up verschillen in prijs van 70 tot meer dan 300 euro.

Van de volgende generatie APU's, Raven Ridge, weten we ook al zeker dat hij zal werken in socket AM4. AMD heeft beloofd dat deze socket ten minste tot 2020 zal worden ondersteund, wat in sterk contrast staat met de vrij korte levensduur van de meeste Intel-sockets. Dat kun je positief en negatief uitleggen: het is enerzijds fijn dat je zonder nieuw moederbord je processor kunt upgraden in de toekomst, maar anderzijds betekent het ook dat AMD tot 2020 geen dermate baanbrekende CPU's zal uitbrengen, dat een nieuwe socket nodig is.

Hoe dan ook doe je met een socket AM4-moederbord een toekomstvaste koop. Wellicht is dat een goede reden om wat meer uit te geven aan een luxer bord waar je lang mee zult doen, maar ook in het betaalbare segment hebben we heel wat opties getest. Op de volgende pagina's diepen we het Ryzen-platform nog even uit, daarna bespreken we de line-ups per merk en vervolgens kijken we wat de individuele moederborden precies te bieden hebben - zoals je van ons gewend bent in combinatie met heel veel testresultaten.


Dossier

Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*