26 AMD socket AM4 moederborden review: de beste borden voor Ryzen

Komt de basis voor jouw Ryzen-build van ASRock, ASUS, Biostar, Gigabyte of MSI?

Door


AM4-lineups van ASRock & ASUS

Voordat we naar alle features en mogelijkheden van de borden gaan kijken, duiken we eerst even in de line-ups van de grote fabrikanten. Biostar doet slechts met één bord mee aan deze test en laten we hierbij derhalve buiten beschouwing.

ASRock

ASRock stuurde ons maar liefst zeven socket AM4-moederborden op, waaronder de goedkoopste testdeelnemer met een B350-chipset. De AB350M Pro4 kost gemiddeld slechts 85 euro en is qua uiterlijk dan ook één van de simpelste borden in de test. Op zaken als de netwerk- en audiochips is eveneens bespaard. Verder valt ASRock op met een tweetal Mini-ITX-moederborden: de Fatal1ty AB350 Gaming ITX/ac en X370 Gaming ITX/ac. Net als bij de Fatal1ty X370 Gaming K4 en X370 Professional Gaming dost de fabrikant deze borden uit in een zwart-met-rode kleurstelling.

ASRock AB350M Pro4 ASRock Fatal1ty X370 Professional Gaming
De zeer betaalbare AB350M Pro4 naast de high-end Fatal1ty X370 Professional Gaming.

De X370 Killer SLI en X370 Taichi zijn buitenbeentjes, met een zwart-witte vormgeving die er duidelijk uitspringt. Opvallend is vooral de dijk van een stroomvoorziening die dit laatste bord biedt, ondanks dat het niet primair op overklokkers is gericht.

ASRock X370 Taichi
De ASRock X370 Taichi.

ASUS

Van ASUS ontvingen we vijf Ryzen-borden. We kunnen ze onderverdelen in drie series. Uit de mid-range Prime-serie testten we de Prime X370-Pro, qua positionering vergelijkbaar met de Prime Z270-A in de Intel-wereld. Zonder al te veel opsmuk biedt dit bord vrijwel alle features en mogelijkheden die je wilt hebben.

ASUS Prime X370-Pro
De ASUS Prime X370-Pro.

Daarnaast zijn er twee borden in de ROG Strix-serie, namelijk de X370-F Gaming en de B350-F Gaming. Het uiterlijk van deze borden is duidelijk anders dan dat van de Prime, met onder meer een I/O-overkapping en rgb-verlichting. Verder is er meer aandacht aan de audiovoorziening besteed en heeft de X370-versie een baseclock-generator aan boord, waardoor je die vrij in kunt stellen.

ASUS Strix B350-F Gaming ASUS RoG Strix X370-F Gaming
De ASUS ROG Strix B350-F Gaming en X370-F Gaming.

Ten slotte biedt ASUS twee opties in de ROG Crosshair VI-reeks, voor wie op zoek is naar een high-end bord. De Crosshair VI Hero heeft net als de X370-F een baseclock-generator en valt bovendien op door zijn enorme sloot aan USB-poorten. Verzamel je USB-apparatuur als hobby, dan is dit absoluut het bord dat je moet hebben. De Crosshair VI Extreme voegt hier nog speciale waterkoelmogelijkheden en een extra M.2-slot aan toe, maar is wel beduidend duurder. Een leuke extra op beide Crosshair VI-borden is dat zowel de socket AM3- als AM4-montagegaten zijn uitgeboord, zodat je zonder problemen alle socket AM3-processorkoelers kunt gebruiken. Deze feature zijn we op geen enkel ander AM4-bord tegengekomen, maar is wel erg handig!

ASUS RoG Crosshair VI Extreme
De Crosshair VI Extreme is het duurste socket AM4-moederbord uit de test.


Dossier

Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*