Intel Core i9 7980XE / 7960X review: Intel met 18 cores terug aan kop

Nieuwe Skylake-X processors nemen het op tegen AMD Threadripper

Door


Stroomverbruik

Ten slotte het stroomverbruik. Dit meten we op verschillende methodes. Let op: in alle gevallen tonen we het verbruik van het complete testsysteem, dus niet enkel de CPU.

Allereerst tonen we het maximale verbruik tijdens de Cinebench 15 benchmark. Verder bepalen we het gemiddelde verbruik tijdens de Adobe Premiere Pro benchmarks. Let op, voor de Cinebench benchmark zijn alle CPU's gecombineerd met GTX 1080 Ti, bij de Premiere benchmark hebben processors met iGPU geen losse videokaart en andere processors, zoals Ryzen en Skylake-X, een zuinige GTX 1050 Ti.

De laatste grafiek toont het idle verbruik, ook alle met GTX 1080 Ti om appels met appels te vergelijken.

Het maximum verbruik in Cinebench 15 toont wel aan dat de extra prestaties niet gratis zijn; de 7960X verbruik een fractie meer dan de AMD Threadripper 1950X, de 7980XE is met 280W voor het hele systeem niet alleen de snelste, maar ook de minst zuinige desktop-CPU door ons getest.

Het gemiddelde verbruik tijdens het renderen van Hardware.Info TV is vrijwel gelijk aan dat van de Threadripper systemen. Maar we zagen dat de prestaties in deze test ook vrijwel gelijk zijn. 

Efficiëntie

Dan de efficiëntie, welke we op twee manieren tonen. De eerste grafiek toont het aantal Cinebench punten per watt. De tweede grafiek toont het totale stroomverbruik dat nodig is om het fragment Hardware.Info TV te renderen in Premiere Pro. Let wel; ook hier zijn alle waardes gebaseerd op het stroomverbruik van de complete testsystemen, dus inclusief moederbord, geheugen, storage, etc.

Deze grafieken zijn echt een opsteker voor AMD. Bij Cinebench blijkt dat de CPU's met veel cores in de regel duidelijk het efficiëntst zijn, maar de Threadripper 1950X wint het van zowel de Core i9 7980XE en de Core i9 7960X. Opvallend is dat bij Premiere Pro het stroomverbruik niet veel verschilt: duurdere CPU's zijn hier sneller, maar zeker niet efficiënter. Ook hier blijkt de Threadripper 1950X efficiënter te werken dan de Core i9 7980XE. 


Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*