Intel Core i9 7980XE / 7960X review: Intel met 18 cores terug aan kop

Nieuwe Skylake-X processors nemen het op tegen AMD Threadripper

Door


Conclusie 

Bepaald niet onverwacht, maar Intel gaat weer fier aan kop in de meeste multi-threaded CPU-benchmarks. Dat kan ook niet anders: de Core i9 7980XE heeft met 18-cores twee rekenkernen meer dan AMD's topmodel Threadripper 1950X en daarnaast zijn vriend en vijand het er ook wel over eens dat Intels cores überhaupt wat sneller zijn dan die van AMD. Daar komt nog bij dat Skylake-X, hoe je het ook wendt of keert, een eleganter ontwerp is dan Threadripper; tot 18 cores in één chip werkt nu eenmaal efficiënter dan 16 cores verdeeld over twee chips, waarbij onderlinge communicatie voor extra latency zorgt. Met een R&D budget dat vele malen groter is dan dat van AMD en een 99% marktaandeel in de servermarkt zou Intel zich ook wel moeten schamen als ze de koppositie níet hadden teruggepakt.

Toch valt het prestatieverschil tussen de Intel Core i9 7980XE / 7960X en de AMD Threadripper 1950X erg mee. De IPC van Intel is duidelijk hoger, daar is iedereen het over eens, maar AMD weet de CPU met 16 actieve cores op aanzienlijk hogere klokfrequenties te laten draaien dan Intel. Bovendien gaat dat niet ten koste van de efficiëntie; zowel in Cinebench 15 als in onze Premiere Pro test blijkt een AMD Threadripper 1950X uiteindelijk een betere efficiëntie (prestaties per watt) te bieden dan Intel. 

Heikel punt is echter de prijs. Toen de eerste desktop-processors van 1000 euro op de markt kwamen, moesten we daar al even aan wennen. Nu kost het topmodel dus meer dan 2000 euro. Die prijs is eigenlijk alleen te verklaren vanuit Intels eigen perspectief, het is het bedrijf er alles aan gelegen dat de nieuwe Core i9's de winsten die gemaakt worden met de Xeon workstation-processors niet gaan kannibaliseren. Voor eindgebruikers betekent het dat ze voor de hoogste prestaties heel erg diep in de buidel mogen tasten, wat ons betreft zelfs te diep.

Zowel de 7980XE als 7960X zijn in multithreaded workloads sneller dan de AMD Threadripper 1950X, maar de vraag is of het prestatieverschil opweegt tegen een prijsverschil van ruim 1000, respectievelijk 700 euro. De vraag stellen is hem beantwoorden. Als je een CPU zoekt met veel cores voor content creation en nog enigszins je budget in de gaten wilt houden, heb je aan een Threadripper chip in de meeste gevallen een betere keuze.

De nieuwe Intel CPU's zijn puur interessant voor de lucky few. Zij die ofwel zoveel geld hebben dat een recordbedrag aan een CPU uitgeven niks uitmaakt, ofwel diegenen die professioneel met zeer zware workloads bezig zijn en de investering na verloop van tijd kunnen terugverdienen. Daar zullen genoeg voorbeelden van de te bedenken zijn. Voor wie zakelijk bezig is met toepassingen als high-end videoproductie, CAD/CAM design, 3D-rendering of wetenschappelijke simulaties, kan een werkstation op basis van één van de nieuwe CPU's een flinke productiviteitswinst zorgen. Gamers daarentegen moeten zich door Intel niks wijs laten maken: CPU's van dit kaliber zijn extreme overkill. Dat geldt overigens voor zowel Skylake-X als voor Threadripper.

Nu we de introductie van AMD Threadripper en de hele Intel Skylake-X generatie achter de rug hebben, kunnen we als hardwareliefhebbers onder de streep alleen maar blij zijn. Uiteraard valt er genoeg te klagen over hoge prijzen, te snel op de markt gebrachte moederborden, gebrekkige softwareondersteuning en ga zo maar door. Toch is het lang geleden dat het prestatieverschil tussen de snelste processor van dit moment en de snelste processor een jaar geleden zó groot is. In vergelijking met de Core i7 6950X is de Core i9 7980X bijvoorbeeld 79% sneller in Cinebench, 15,5% sneller in x264, 50% sneller in x265, 70% sneller in ZLib en zo kunnen we nog wel even door gaan. De komst van Intel 18-core processors naar de desktop bewijst eens te meer dat concurrentie een groot goed is - dat we afgelopen jaren in de processormarkt danig hebben gemist. 2017 mag wat ons betreft inmiddels al de boeken in als het jaar waarin de processormarkt eindelijk weer leuk en spannend werd!


Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*