Intel Core i9 7980XE / 7960X review: Intel met 18 cores terug aan kop

Nieuwe Skylake-X processors nemen het op tegen AMD Threadripper

Door


Benchmarks: 3D-rendering (Cinebench / Blender)

Om de prestaties bij 3D-rendering in kaart te brengen gebruiken we allereerst de officieel meegeleverde benchmarks van de open-source Blender 3D-rendering software. Daarnaast draaien we de bekende Cinebench 15 benchmarks, zowel multi-threaded als single-threaded. Zowel Blender als Cinebench staat erom bekend dat de workloads optimaal schalen bij processors met meerdere cores.

Bij Cinebench 15 berekenen we ook de multi-core schaling. Dat is de multi-threaded score, gedeeld door de single-threaded score, gedeeld door het aantal cores van de processor. Bij optimale schaling zou de multi-threaded scores precies het aantal cores maal de single-threaded score zijn, ofwel schaling 100%. In de praktijk is deze schaling echter lager. HyperThreading / SMT maakt echter dat iedere core weer instructies van twee programmathreads tegelijkertijd kan uitvoeren en dat de schaling daarmee juist boven de 100% uit kan komen. Een agressieve Turbo-modus bij single-threaded workloads kan er juist ook weer voor zorgen dat de schaling daalt. 

Geen workload schaalt zo mooi naar meerdere cores als 3D-rendering. We zien dat Intels 16-core 7960X zowel in Blender als in Cinebench slechts een fractiesneller is dan de Threadripper 1950X. De hogere IPC van de Intel architectuur wordt gecompenseerd door de hogere klokfrequenties van Threadripper. De 7980XE zet in beide gevallen nieuwe records neer. Bij de multi-core schaling zien we lage waardes, te verklaren door het hoge verschil in klokfrequentie tussen wanneer slechts één en wanneer alle 16 of 18 cores acties zijn. Dat doet Threadripper duidelijk beter.


Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*