Intel Z370 moederborden round-up: 17 keer Coffee Lake

De beste moederborden met de Z370-chipset

Door


De Intel Z370-chipset

Zoals de 'nieuwe' socket 1151 de officieuze naam 'socket 1151 v2' heeft gekregen, zouden we de Z370-chipset ook 'Z270 v2' kunnen noemen. Van bronnen in de industrie vernemen we dat de Z370-chipset identiek is aan Z270, maar dan geschikt gemaakt voor de nieuwe CPU's. Zelf namen we eerder al proef op de som, en kregen Coffee Lake niet werkend op Z270 en Kaby Lake ook niet werkend op Z370. Hoe dan ook, net als Z270 voorziet voorziet Z370 in totaal in dertig I/O-lanes, die fabrikanten deels naar eigen inzicht kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld SATA- en USB-poorten.

Van die dertig lanes kunnen er maximaal tien worden gebruikt voor USB 3.0, maximaal zes voor SATA600 en maximaal 24 voor PCI-Express 3.0. Dat biedt fabrikanten de flexibiliteit om te variëren met features en zo moederborden voor diverse doelgroepen te fabriceren. In elk geval zullen er altijd meer dan genoeg lanes overblijven om twee of zelfs meer M.2-SSD's op volle snelheid aan te sturen. De maximale snelheid tussen de CPU en de chipset via de DMI 3.0-interface ligt trouwens vast op net geen 4 GB/s, dus alle via de chipset aangesloten apparaten kunnen gezamenlijk nooit sneller werken dan dat.

Bij de introductie van Z270 klaagden we al over de afwezigheid van nieuwe technologieën als USB 3.1 en Thunderbolt, maar bij Z370 ontbreken die nog steeds. Ondanks dat Intel zelf een van de aanjagers is achter beide standaarden, loopt het inmiddels zelfs flink achter op AMD, dat USB 3.1 al heeft ingebouwd in zijn Ryzen-chipsets.

De 'echte' 300-serie chipsets...

De eerste geruchten over de nieuwe serie chipsets spraken over tal van nieuwe features: USB 3.1 natuurlijk, maar ook ingebouwde WiFi en zelfs Thunderbolt-integratie. Van dat alles zien we niets terug in Z370. Sterker nog, we schreven eerder dat de nieuwe chipset vermoedelijk hardwarematig identiek is aan Z270. Hoe komt dat?

Wat oorspronkelijk gepland stond als 300-serie chipsets, is simpelweg niet wat er nu op de markt komt. Intel heeft ervoor gekozen om de introductie van de 6-core Coffee Lake-CPU's te vervroegen - daar zal de hete adem van AMD's Ryzen ongetwijfeld iets mee te maken hebben. De chipsets zijn echter nog niet af en zodoende heeft Intel een rebrand van Z270 als tussenoplossing gekozen.

Al in het eerste kwartaal van 2018 volgen daarom veel meer Coffee Lake-processors, waaronder meer quadcores en dualcores, en de H310-, H370- en B360-chipsets. Die laatste chipset is de opvolger van B250, maar aangezien B350 al is geclaimd door AMD zag Intel zich genoodzaakt om de nummering aan te passen. Vermoedelijk bevatten deze chipsets wel daadwerkelijk nieuwe features en komt er in de zomer van volgend jaar zelfs een Z390-chipset die de functionaliteit ook naar de high-end chipset brengt.


Dossier

Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*