Intel Z370 moederborden round-up: 17 keer Coffee Lake

De beste moederborden met de Z370-chipset

Door


Inleiding

Lange tijd kon je de procentuele prestatieverbetering van een nieuwe Intel-generatie op de vingers van twee handen tellen. In de Core i7-reeks gaat Intel vandaag echter in één klap naar 50% meer cores: het is lang geleden dat het zo aantrekkelijk was om te upgraden. Nadeel is wel dat daarvoor een nieuw moederbord vereist is. Gelukkig valt er voldoende te kiezen: wij testten 17 Intel Z370-moederborden. Welke moet je hebben?


Lees ook: Intel Core i7 8700K / i5 8600K / i5 8400 'Coffee Lake' review: betaalbaar zes cores!

Zoals we in onze Intel Coffee Lake review al schreven, gebruiken de nieuwe processors exact dezelfde socket 1151 als de Skylake- en Kaby Lake-generaties. Fysiek past een oude processor dan ook in een Z370-moederbord, maar doordat er voor de extra cores meer stroom en dus een andere pin-layout vereist was, werkt hij niet. Vice versa geldt hetzelfde.

Voor de nieuwe generatie processors is vooralsnog één nieuwe chipset beschikbaar: de Intel Z370. Dat is uiteraard de opvolger van de Z270, en qua featureset is hij daarmee heel vergelijkbaar. Zo kun je ermee overklokken en is (op gecertificeerde borden) Nvidia SLI mogelijk.

Opvolgers voor de B250-, H270- en H110-chipsets zijn ook in de maak, maar hoeven we volgens de huidige roadmaps pas begin volgend jaar te verwachten. Wil je nu een Coffee Lake-CPU kopen, dan ben je dus verplicht om voor een moederbord met de Z370-chipset te gaan.

Voor deze review hebben we niet minder dan 17 Intel Z370-moederborden van ASRock, ASUS, Gigabyte en MSI getest. Ze lopen uiteen in prijs van 130 tot bijna 500 euro, dus er is voor ieder wat wils.


Dossier

Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*