iPhone 8 en 8 Plus review: einde van een tijdperk

De laatste generatie voor iPhone X

Door


Conclusie

De iPhone 8 en 8 Plus zijn in zekere zin de laatste iPhones die kunnen buigen op het klassieke ontwerp dat ooit in het eerste decennium van de 21ste eeuw de basis vormde voor de smartphonemarkt zoals we die nu kennen. De volgende iPhone, die als X door het leven gaat, zal in veel meer opzichten dan de 8 en 8 Plus een breuk met het verleden gaan betekenen. Niet dat dat deze toestellen geen verschillen vertonen met de directe voorgangers, integendeel.

Zijn de verschillen bij het scherm nog klein en zelfs in het voordeel van de iPhone 7 en 7 Plus, de A11 Bionic chipset veegt op alle onderdelen de vloer aan met zijn eigen voorgangers en voor de gezelligheid ook nog met de concurrerende Android-toestellen. De verschillen tikken op onderdelen de 100% aan en zijn zodoende bijna ontluisterend. De camera's van de iPhone 8 en 8 Plus weten bovendien heel dicht de kwaliteit van de S8 te benaderen en moeten eigenlijk alleen in omstandigheden met zeer weinig licht duidelijk hun meerdere bekennen.

Kritiekpunten zijn er trouwens ook. Zo blijft de werkgeheugencapaciteit achter in vergelijking met Android-telefoons en kan je de opslag niet uitbreiden met een micro sd-kaartje. Koop je de variant met meer interne opslag dan ben je aanzienlijk hogere bedragen kwijt. Ook spreekt de resolutie van de gebruikte schermen niet direct tot de verbeelding. Dit zijn echter kritiekpunten die niet noodzakelijkerwijs gekoppeld zijn aan deze specifieke iPhones. Specifiek voor deze generatie valt de accuwerktijd tegen, de toptoestellen van Samsung doen het veel beter en zelfs de iPhone 6S wint het van de laatste generatie.

 

Is dit een telefoon die we kunnen aanraden? Op inhoudelijke gronden is dat een praktisch volmondig 'ja'. De uitdaging is hier de prijs. De iPhone 8 is beschikbaar met een opslagcapaciteit van 64 GB of 256 GB die respectievelijk voor een gemiddelde prijs van 809 en 979 euro te vinden zijn in onze prijsvergelijker. De iPhone 8 Plus is in dezelfde varianten verkrijgbaar die je op hun beurt gemiddeld voor 919 en 1089 euro in de Prijsvergelijker aantreft. De 256 GB-versie van de iPhone 7 en 7 Plus kosten op dit moment respectievelijk zo'n 850 en 989 euro. Of je de meerprijzen behapbaar vindt is een persoonlijke keuze, je krijgt er in ieder geval bij de 8e generatie wel een aantoonbaar beter presterend toestel voor terug. Schokkend zijn de verbeteringen en vernieuwing echter niet, daarvoor moeten we allicht nog heel even wachten op de X.

Dat brengt ons op awards en die leveren een uitdaging op. De wederom gestegen prijzen van de iPhones maken het lastig deze zonder meer aan te raden. Zeker als je nog een 7 hebt kan je vermoedelijk beter het nog even uitzingen met je huidige toestel. Zit je op een 6S en ben je bereid de hoofdtelefoonaansluiting nu wel vaarwel te zeggen, dan is de 'gewone' 8 wat ons betreft de betere keuze, en de prijs daarvan ligt nog min of meer in lijn met wat je bij introductie betaalt voor topmodellen van de concurrentie. De Plus is, hoe goed hij ook presteert en hoe goed het scherm ook is afgesteld, een lastiger verhaal: de scherm-bezel verhouding is inmiddels ronduit ouderwets, en de prijs is ook nog eens aanmerkelijk hoger. De nog duurdere X is dan opeens niet zo'n verschil in aanschafprijs, en als je dan bereid bent om meer dan 1000 euro uit te geven aan een smartphone en je bent gebrand op iOS, dan zouden we aanraden je pijlen op dat model te richten.


iPhone 8


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

Apple iPhone 8 256GB Silver

iOS 11, 256 GB, 4.7 inch, 1334x750, 12 MPixel, 4G

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

722,00 €

gem. 859,00 €
7 shops, 6x voorraad

Apple iPhone 8 Plus 256GB Gold

iOS 11, 256 GB, 5.5 inch, 1920x1080, 12 MPixel, 4G

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

822,00 €

gem. 969,00 €
7 shops, 4x voorraad

Dossier

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*