iPhone 8 en 8 Plus review: einde van een tijdperk

De laatste generatie voor iPhone X

Door


Camera

Voor het testen van smartphonecamera's gebruiken we de camera van de Samsung Galaxy S8 als referentiemodel. Dit is wat ons betreft op dit moment de beste camera die in een smartphone te vinden is. Uiteraard zijn we benieuwd hoe de camera's van de beide iPhones zich verhouden tot de Android-krachtpatser.

Aan de voorzijde zijn beide iPhone's uitgerust met dezelfde 7 megapixel selfiecamera die zijn voorzien van een lens met een diafragma van f/2.2. Video opnemen kan met deze camera op 1080p. De camera biedt ondersteuning voor zaken als Automatische beeldstabilisatie, Timer-modus, Lichaams- en Gezichtsdetectie en Brede kleurregistratie voor foto's en Live Photo's. Aan de achterzijde, waar de hoofdcamera's zich bevinden zien we wel degelijk verschillen tussen de iPhone 8 en 8 Plus. De eerste is uitgerust met een 12 megapixel camera die wordt gecomplementeerd door een lens met een diafragma van f/1.8 en tot 5x digitaal kan zoomen.

Apple iPhone 8 256GB Silver

De 8 Plus is aan de achterkant voorzien van een dubbele 12 megapixel camera bestaande uit een groothoeklens met een diafragma van f/1.8 en een telelens met een diafragma van f/2.8. Deze camera heeft een portretmodus en Portretbelichting (bèta) en tot 10x digitale zoom. Beide cameraconfiguraties hebben ondersteuning voor zaken als Optische beeldstabilisatie, Autofocus met Focus Pixels, Automatische HDR voor foto's en worden geflankeerd door een 4 leds True Tone flitser.

Apple iPhone 8 Plus 256GB Gold

Beide hoofdcamera's kunnen video in 4K resolutie opnemen (60 fps) en bieden ondersteuning voor optische beeldstabilisatie voor video. Video opnemen in slowmotion kan ook, in 1080p (120 fps of 240 fps) en er is tevens een timelapse-video met stabilisatie. Zoomen tijdens het opnemen van video kan ook, de 8 Plus ondersteunt optische zoom en tot 6x digitale zoom.

Tot zo ver de theorie, dan nu de praktijk. We beginnen zoals altijd met foto's te maken in onze onverlichte fotostudio, met de deur op een kiertje en zonder flitser. We zien hier dat de camera van de iPhone 8 net wat meer moeite heeft met de detailweergave dan de andere twee toestellen en de foto vertoont vooral op ware grootte aanzienlijk meer ruis. Ook de kleurweergave is wat aan de gelige kant. De 8 Plus doet het wat beter, maar de S8 weet onder deze omstandigheden toch de beste foto te maken.


iPhone 8 (links) Galaxy S8 (midden) en iPhone 8 Plus (rechts) zonder flitser

Als we onder dezelfde omstandigheden, maar dan met gebruik van de flitser een foto maken, zien we dat de verschillen echt heel klein worden. De S8 weet een iets helderder plaatje te produceren en net iets meer scherpte te tonen, maar het verschil is niet groot.


iPhone 8 (links) Galaxy S8 (midden) en iPhone 8 Plus (rechts) met flitser

De foto die we namen bij normaal kantoorlicht laat zien dat de verschillen zo klein zijn dat het vooral een kwestie van smaak is, welk accent van de kleurweergave je meer aanspreekt. Scherpte en detailweergave - kijk vooral naar de details van de vloerbedekking - zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden.


iPhone 8 (links) Galaxy S8 (midden) en iPhone 8 Plus (rechts)

Eenmaal buiten aangekomen is het wederom lastig om al te grote verschillen te ontdekken. De iPhones weten een net iets contrastrijker plaatje te produceren, maar alweer zijn de verschillen zo marginaal dat ze meer zeggen over je persoonlijke voorkeur dan over aanwijsbare tegenstellingen.


iPhone 8 (links) Galaxy S8 (midden) en iPhone 8 Plus (rechts)


Vergelijken

In deze review besproken twee producten

  Product Laagste prijs

Apple iPhone 8 256GB Silver

iOS 11, 256 GB, 4.7 inch, 1334x750, 12 MPixel, 4G

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

722,00 €

gem. 859,00 €
7 shops, 6x voorraad

Apple iPhone 8 Plus 256GB Gold

iOS 11, 256 GB, 5.5 inch, 1920x1080, 12 MPixel, 4G

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

822,00 €

gem. 969,00 €
7 shops, 4x voorraad

Dossier

Lees ook deze smartphone artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*