Intel Core i3 8350K review: van twee naar vier geeft plezier

De door concurrentie gedegradeerde i5

Door


Conclusie

Voor het eerst heeft een Intel Core i3-processor vier fysieke cores, en daarmee heeft de Core i3 8350K specificaties meegekregen die vrijwel gelijk zijn aan de i5's van de vorige generatie. De benchmarkresultaten zijn dan ook niet uit de lucht komen vallen. Wat effectief vier Kaby Lake-cores zijn, doen qua prestaties namelijk vrijwel hetzelfde als de i5 7600K. Het verschil is in dit geval uiteraard de prijs. Waar je voor laatstgenoemde model niet al te lang geleden nog zo'n 275 euro moest neerleggen, gaat het bij de overklokbare Coffee Lake i3 al gauw om 100 euro (!) minder. Dit is een flink betere prijs-prestatieverhouding, en illustreert ook mooi de waarde van concurrentie en het potentiële gevaar van een monopolie.

Met de scherpere prijs van de i3 8350K ten opzichte van de i5 7600K komt overigens wel een ander aspect om de hoek kijken: het moederbord. Zoals menig hardwareliefhebber weet, zijn Intel K-cpu's enkel met een Z-chipset over te klokken, in het geval van Coffee Lake: de Z370-chipset. Nu zullen overklokkers om de meerprijs van deze chipset niet al teveel geven en graag het extra geld neerleggen als het een stabiel overklokkersbord betreft. Onder de streep ben je in het laatste kwartaal van 2017 dan ook beter af dan een jaar geleden indien je een potente quadcore op z'n staart wil trappen. Toch bekruipt ons het gevoel dat de bang for your buck nóg sterker had kunnen zijn. Als óf de Z370-borden goedkoper zouden zijn óf Intel het overklokken eveneens mogelijk had gemaakt op de aankomende B360/H370-chipsets was de waarde van deze quadcores met het bijbehorende platform onverslaanbaar geweest. Nu AMD alle Ryzen-processors ook laat overklokken met een mid-range B350-chipset, voelt het weglaten daarvan bij Intels toekomstige B360 meer dan eerst als een beperking.

Voor wie niet gaat overklokken is de i3 8350K een weinig interessante keuze. Met een gemiddelde prijs van 192 euro hoef je maar 7 euro bij te leggen om een i5 8400 te kunnen bemachtigen. Laatstgenoemde processor heeft niet vier maar zes cores, en hoewel deze processor niet overklokbaar is, heeft deze wel een all-core Turbo van 3,8 GHz wat ook niet bepaald traag is. Voor een minimale meerprijs heb je met de i5 8400 dan wel twee cores extra. Wellicht is de flink goedkopere i3 8100 qua prijs-prestatieverhouding een interessantere optie - die hopen we dan ook zo snel mogelijk te kunnen reviewen.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Intel Core i3 8350K Boxed

Socket 1151, 4.0 GHz, 4 cores, 91 W, 14 nm, Geïntegreerde graphics

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

167,90 €

gem. 177,39 €
10 shops, 7x voorraad

Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*