Intel Core i3 8350K review: van twee naar vier geeft plezier

De door concurrentie gedegradeerde i5

Door


Benchmarks: 3D-rendering (Cinebench / Blender)

Om de prestaties bij 3D-rendering in kaart te brengen gebruiken we allereerst de officieel meegeleverde benchmarks van de open-source Blender 3D-rendering software. Daarnaast draaien we de bekende Cinebench 15 benchmarks, zowel multi-threaded als single-threaded. Zowel Blender als Cinebench staat erom bekend dat de workloads optimaal schalen bij processors met meerdere cores.

Bij Cinebench 15 berekenen we ook de multi-core schaling. Dat is de multi-threaded score, gedeeld door de single-threaded score, gedeeld door het aantal cores van de processor. Bij optimale schaling zou de multi-threaded scores precies het aantal cores maal de single-threaded score zijn, ofwel schaling 100%. In de praktijk is deze schaling echter lager. HyperThreading / SMT maakt echter dat iedere core weer instructies van twee programmathreads tegelijkertijd kan uitvoeren en dat de schaling daarmee juist boven de 100% uit kan komen. Een agressieve Turbo-modus bij single-threaded workloads kan er juist ook weer voor zorgen dat de schaling daalt.

Wat inmiddels geen verrassing meer mag heten is dat de i5 7600K en i3 8350K hand in hand de benchmarks doorlopen, in dit geval Blender en Cinebench. In Cinebench Single Threaded weet de i5 vanwege de single core Turbo toch nét een hogere score neer te zetten. De i3 8350K heeft dat niet en draait, op standaardinstellingen althans maximaal op 4 GHz - 200 MHz lager dan de i5. In de single threaded benchmark is de 8350K sneller dan elke Ryzen-processor, maar in de multi threaded benchmark kan de processor zich alleen nog meten met de Ryzen 5 1400.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Intel Core i3 8350K Boxed

Socket 1151, 4.0 GHz, 4 cores, 91 W, 14 nm, Geïntegreerde graphics

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

167,90 €

gem. 179,90 €
9 shops, 6x voorraad

Dossier

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*