Samsung C49HG90 review: decadente volbloed in 32:9

Bijzondere gamingmonitor biedt alles, behalve een goede prijs per pixel

Door


Conclusie

De Samsung C49HG90 is een monitor als geen ander. Door zijn uitzonderlijke beeldverhouding en dito aanschafprijs - zelfs in gamingmonitorenland is 1499 euro stevig - is het per definitie voor de meesten van ons een curiosum, iets om over te dagdromen of je over te verwonderen, maar te exotisch om voor dagelijks gebruik te overwegen. Voor een selecte doelgroep is het echter een beeldscherm om van te likkebaarden: spelers van racing en space sims kunnen in hun favoriete gamewereld opgaan als nooit tevoren. Ook als je shooters van de wat kalmere soort waardeert, waar je af en toe nog kunt stilstaan bij weidse panorama's van destructie, of wanneer je speelterrein bij uitstek zich bevindt in een (mmo)rpg, biedt de C49HG90 een ongekend meeslepende ervaring.

Dat komt natuurlijk niet alleen maar omdat het een heel breed beeldscherm is, maar bovenal doordat het technisch zeer geavanceerd is. De combinatie van 144Hz en anti-motion-blur met behulp van een scanning backlight zorgt voor een heel soepele beeldweergave; de relatief lage resolutie van omgerekend 4 miljoen pixels helpt daar ook bij. Het gebruikte paneel biedt dankzij vertical alignment pixels een zeer goede zwartwaarde en dito contrast, en de quantum dot backlight doet zijn werk om een grote kleurruimte met zeer verzadigde kleuren te realiseren. De kers op de taart is HDR: games die hier gebruik van maken, zorgen ervoor dat andere titels opeens wat flets overkomen, zo groot is het effect van de combinatie van meer dynamiek en realistischer kleuren.

Samsung C49HG90

Keerzijdes zijn er ook: HDR werkt nog maar in een paar games, en is momenteel ronduit pijnlijk om aan de praat te krijgen en te houden. De Windows desktop ziet er niet uit als je HDR activeert. Dat zijn softwareproblemen, groeipijnen die mettertijd zullen wegtrekken. Een beeldscherm koop je zelden voor een korte gebruiksduur, dus ook met dit scherm zal je daar op den duur geen last meer van hebben. Het andere pijnpunt is de input lag: hoewel we niet weten hoe het scherm exact intern werkt, kan je redelijk goed beredeneren dat HDR alleen effectief kan worden toegepast als elk frame geanalyseerd kan worden op lichte en donkere delen, en de local dimming backlight zich hierop kan aanpassen. Dat betekent onherroepelijk een vertraging en die is als niet merkbaar, dan wel meetbaar. Wij konden ons er niet aan storen, maar we weten dat er mensen zijn voor wie elke millisecond vertraging er een te veel is. Die groep moet dit scherm, en vermoedelijk voorlopig alle HDR-schermen, links laten liggen.

Behoor je niet tot die groep, dan is er zoals gezegd niet heel veel kans dat je overstag gaat voor een 1500 euro kostende monitor waar veel games niet eens optimaal gebruik kunnen maken. Dan kan je beter kijken naar de kleinere broertjes, zoals de C27HG70, waarvan je binnenkort een review op Hardware.Info kunt lezen. Dit laat onverlet dat de C49HG90 een fantastisch, in meerdere opzichten baanbrekend beeldscherm is. Het is een scherm dat zich niets aantrekt van marktanalyses of logica: op het bureau van een louter door cijfers gedreven product manager was het in conceptfase al gesneuveld. Samsung laat hier zien hoe je een echt bijzonder gaming beeldscherm maakt, wat ons betreft het ultieme gamingscherm van dit moment. Daar past maar één award bij.


Samsung C49HG90


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Samsung C49HG90

49 inch, 3840x1080, 81 ppi, VA, AMD FreeSync, 144 Hz, HDMI ingang, DisplayPort ingang, 1 ms, 600 cd/m², 3000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

1.155,95 €

gem. 1.199,00 €
6 shops, 5x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*