Samsung C49HG90 review: decadente volbloed in 32:9

Bijzondere gamingmonitor biedt alles, behalve een goede prijs per pixel

Door


Gaming: responstijd en inputlag

De Samsung C49HG90 is eerst en vooral een gaming monitor, dat schreven we al. Dus deze pagina is belangrijk: hoe snel is het scherm nu in de praktijk?

Bij gaming monitoren tonen we doorgaans zowel rise als fall tijd afzonderlijk, als de gecombineerde waardes, in de standaardmodus, met maximale overdrive en bij de optimale instelling. De optimale overdrive waardes definiëren we als gecombineerde rise/fall responstijden van, indien mogelijk, 16 ms of lager met een zo laag mogelijke overshoot. Anders gezegd: een responstijd van 4 ms en een overshoot van 60% is wat ons betreft minder wenselijk dan een responstijd van 15 ms en een overshoot van 5%. Overshoot en undershoot zorgen immers voor storende artefacten rond bewegende delen van het beeld, met name bij contrastrijke kleurovergangen kan je dan dikke witte dan wel zwarte randen zien. Die zijn naar onze mening storender dan lichte ghosting.

Bij niet-gaming monitoren houden we het bij enkel de gecombineerde rise- en fall-tijden in de standaardmodus en bij optimale overdrive-instellingen; op de productpagina's vind je altijd alle deel- en detailmetingen.

De C49HG90 plaatst ons voor een uitdaging, net zoals de FG70-serie van vorig jaar: bij geactiveerde overdrive is het onmogelijk voor onze fotosensor, gekoppeld aan de LeCroy Waverunner 6100 oscilloscoop, om de wisselingen in het beeldsignaal te onderscheiden van het geknipper van de backlight. In overdrive-modus zien we sowieso dat de helderheid fors afneemt. We hebben hierover een vraag neergelegd bij Samsung, maar nog geen antwoord ontvangen. Gelukkig maakt het niet heel veel uit, want net als bij de FG70-serie zijn de responstijden ook al erg goed zonder overdrive. Met een langst gemeten transitie van 5,2 ms wordt de voor 144Hz vereiste snelheid met gemak behaald.

Reactietijd standaard

Reactietijd optimaal

 

Input lag

Kijken we naar de input lag, dan krijgen we met de Leo Bodnar tester geen bruikbaar, reproduceerbaar resultaat: de scaler gooit hier roet in het eten. Vergelijken we dan maar ouderwets met een CRT-monitor de camera-opnames, dan zien we een gemiddelde input lag van 16 ms. Deze wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de noodzaak het beeld te analyseren en de local dimming backlight mee te laten gaan met het getoonde beeld, maar diskwalificeert het scherm wel voor de meest fanatieke spelers van twitch shooters. Voor racegames en flightsims is de kans dat je deze minieme hoeveelheid input lag als lastig ervaart klein - bij 144Hz staat het gelijk aan iets meer dan 2 frames vertraging.

 


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Samsung C49HG90

49 inch, 3840x1080, 81 ppi, VA, AMD FreeSync, 144 Hz, HDMI ingang, DisplayPort ingang, 1 ms, 600 cd/m², 3000 : 1

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

1.076,39 €

gem. 1.099,00 €
8 shops, 5x voorraad

Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*