Groene gedachten: het effect van Windows power-profiles

Prestaties van AMD en Intel processors bij energieprofielen

Door


Onze test

We hebben het effect van power-profiles onderzocht in combinatie met een Intel Core i5 7600K en een AMD Ryzen 5 1600X. Beide processors combineerden we met een Nvidia GeForce GTX 1080-videokaart en een zeer zuinige Seasonic Prime Titanium 650W-voeding, zodat we het stroomverbruik van het systeem goed konden meten. Voor deze test hebben we een selectie van onze CPU-benchmarks gedraaid, te weten Cinebench, Handbrake, Photoshop, Excel en Word. Daarnaast voerden we tests met een viertal games uit: Battlefield 1, Ghost Recon Wildlands, GTA V en Rise of the Tomb Raider.

Seasonic Prime Titanium 650W
Voor deze tests gebruikten we een extreem zuinige voeding van Seasonic.

Alle tests hebben we op beide platforms twee keer uitgevoerd: één keer met het power-profile ingesteld op ‘gebalanceerd’, de tweede keer met ‘hoge prestaties’. Onder elke omstandigheid hebben we tevens het stroomverbruik gemeten, zowel in idle als onder belasting.

We hebben één aanpassing gedaan ten opzichte van de standaard Windows-profielen, namelijk bij het AMD-systeem. Het ‘gebalanceerd’-profiel dat standaard in het besturingssysteem aanwezig is, blijkt te conflicteren met de SenseMI-technologie waarmee de Ryzen-processors tot op detailniveau delen van de processor kunnen uitschakelen als ze niet worden gebruikt. Zodra je de chipsetdriver installeert, wordt dit stroomprofiel dan ook vervangen door een ‘AMD Balanced power-profile’, dat we voor onze tests hebben gebruikt.


Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*