Groene gedachten: het effect van Windows power-profiles

Prestaties van AMD en Intel processors bij energieprofielen

Door


Conclusie

De resultaten spreken voor zich: zowel bij processor-intensieve taken als in games heb je geen profijt van het inschakelen van het ‘hoge prestaties’-profiel. Nergens komt een prestatieverschil boven de foutmarge van onze tests uit en van een merkbaar verschil is al helemaal geen sprake.

Ook in het stroomverbruik zijn de verschillen nihil. Desondanks kan het ‘gebalanceerd’-profiel in de praktijk zuiniger zijn doordat er niet zozeer meer, maar wel sneller teruggeklokt wordt bij lage belasting. Qua prestaties merk je daar niets van, dus wat ons betreft is er geen reden om van de standaardinstelling af te wijken.

Als gebruiker van een desktop hoef je je dus weinig zorgen te maken over de instelling van het power-profile. Zaken als hoe snel een harde schijf in de slaapstand gaat en hoe snel je scherm in standby gaat, kun je bij elk profiel handmatig veranderen via het configuratiescherm in Windows. Bij notebooks kan dat zomaar anders zijn – we kunnen ons best voorstellen dat laptopfabrikanten extra agressieve stroomprofielen toepassen om de accu te sparen – maar dat is wellicht iets voor een volgende keer.


Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*