Ramplanken round-up: 22 mechanische toetsenborden vergeleken

Mechanische keyboards van 15 verschillende fabrikanten op de testbank

Door


Conclusie

Tijd om de balans op te maken. De 22 toetsenborden vallen uiteen in twee prijsklassen: een ‘betaalbaar’ segment met een gemiddelde verkoopprijs tot 150 euro, en high-end modellen met een gemiddelde verkoopprijs van 150 euro of meer. Toevalligerwijs treffen we in beide categorieën elf modellen.

In het betaalbare segment zijn er drie die er wat ons betreft uitspringen. De Gigabyte Force K85 biedt voor gemiddeld nog geen 80 euro RGB-verlichting, waar je bij andere fabrikanten hier minimaal 25 euro meer voor betaalt. De mogelijkheden hiervan zijn wat beperkter dan bij andere merken, maar de Force K85 heeft ook nog eens een uitstekende bouwkwaliteit. Een Great Value award is dus op zijn plaats. Wil je wat meer opties voor je RGB-verlichting, evenals USB en audio pass-through, dan kun je voor gemiddeld 115 euro terecht bij Sharkoon met de Shark Zone MK80, eveneens goed voor een Great Value award. De Logitech G810 Orion Spectrum was bij introductie voor 189 euro geen aanrader, maar inmiddels is hij met een gemiddelde prijs van 126 euro een stuk interessanter. Voor dit geld krijg je RGB-verlichting met een goede softwarematige aansturing, dedicated mediatoetsen en de Romer-G switches. Dit toetsenbord krijgt dan ook Excellent Choice award.

In het hogere segment biedt Corsair met de K70 RGB Rapidfire een zeer solide toetsenbord met Cherry MX Speed switches en veel extra functionaliteit zoals een afneembare polssteun, mediatoetsen, USB pass-through en RGB-verlichting met een uitstekende softwarematige aansturing. De prijs van gemiddeld 174 euro is dan ook prima te rechtvaardigen, goed voor een Excellent Choice award. De Corsair K95 RGB Platinum gaat voor 15 euro meer nog een stap verder en voegt hier nog eens dedicated macrotoetsen aan toe. Ook is de polssteun luxer uitgevoerd en blijft de RGB-verlichting niet beperkt tot de toetsen, maar is er ook een mooie led-balk aanwezig aan de bovenzijde. Wat ons betreft is dit het beste mechanische toetsenbord dat je op dit moment in de Benelux kunt kopen, goed voor een Ultimate Product award.

De ASUS ROG Claymore weet voor 230 euro in het hogere segment niet op alle fronten te overtuigen, met name de software schiet nog tekort. Echter, het afneembare numpad is uniek voor mechanische toetsenborden en dat geldt ook voor het bedienen van overklokfuncties. Reden om hem met een Innovation award te belonen.

Daar denk je natuurlijk ook aan bij de Wooting One, die met zijn analoge functionaliteit een revolutie teweeg gaat brengen in de wereld van mechanische toetsenborden. Ook de mogelijkheid om eenvoudig van schakelaartype te wisselen is bijzonder. Echter, ook buiten deze unieke functies is het gewoon een uitstekend toetsenbord met een marktconforme prijs. De Wooting One gaat dan ook naar huis met een Excellent Choice award.


Gigabyte Force K85
Sharkoon Shark Zone MK80


Logitech G810 Orion Spectrum
Corsair K70 RGB Rapidfire
Wooting One


Corsair K95 RGB Platinum


ASUS ROG Claymore


Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*