Ramplanken round-up: 22 mechanische toetsenborden vergeleken

Mechanische keyboards van 15 verschillende fabrikanten op de testbank

Door


Inleiding

Mechanische toetsenborden zijn ongekend populair, bij gamers én bij fabrikanten. Het aanbod in de markt is sinds onze laatste round-up weer fors toegenomen. Tijd voor een nieuwe vergelijking van 22 modellen van 15 verschillende fabrikanten, met prijskaartjes variërend van zo’n 80 tot bijna 230 euro.


De aantrekkingskracht van toetsenborden met mechanische schakelaars bestaat uit de degelijkheid van de constructie en de schakelaars, en het gevoel, de feedback van hierop typen en gamen. Sinds de Duitse fabrikant van Cherry MX-schakelaars bijna per ongeluk verheven werd tot de absolute standaard in de markt is er wel het een en ander veranderd. Het patent op de originele typen schakelaars verliep, waardoor de toch al kopiërende Chinese fabrikanten een extra impuls kregen. Cherry kreeg die ook, om nieuwe typen schakelaars te maken die wél nog exclusief te produceren waren. Dat deed het dan ook met verve, zo verschenen er stille en ‘snelle’ schakelaars met een hoger actuatiepunt.

Ondertussen verbeterden en diversifieerden fabrikanten als Kahua (van de Kailh-schakelaars) hun productie, al dan niet in samenwerking met gerenommeerde namen als Razer. Logitech timmert aan de weg met de in samenwerking met Omron ontworpen Romer-G switches en her en der zien we nieuwe, optische schakelaas zonder elektrische elementen verschijnen. Die hebben niet alleen potentieel een nóg langere levensduur, maar bieden ook nieuwe mogelijkheden, zoals het uitsturen van een analoog signaal – het Nederlandse Wooting loopt voorop bij die laatste ontwikkeling, waarover later in dit artikel meer.

Voor deze review hebben we 22 toetsenborden uitgebreid getest en geanalyseerd, een fors aantal. En nu, zonder verder oponthoud, schakelen we over naar de eerste.


Lees ook deze toetsenbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*