Intel Skylake-X overklokworkshop: 10 cores op 5 GHz!

Stap voor stap overklokken met Intels Core i9 7900X

Door


Conclusie

AMD mag dan wel steeds meer te zeggen hebben in de processormarkt, maar voor overklokkers is Intel voorlopig een aantrekkelijker platform. Waar veel Ryzens voorbij de 4 GHz simpelweg niet meer opstarten, lukt het met de Intel Core i9 7900X vrij makkelijk om in de buurt van de 5 GHz te komen.

Intel Core i9 7900X Boxed

De hoge temperaturen zijn echter een flink obstakel voor wie het maximale uit zijn CPU wil halen. Voor het behalen van écht hoge kloksnelheden en het gebruiken van hoge voltages is delidding haast onvermijdelijk. Niet iedereen zal er echter op zitten te wachten om de garantie op zijn fonkelnieuwe, 1000 euro kostende processor te verliezen.

Ten slotte moeten we ook concluderen dat het overklokken van Skylake-X een kostbare hobby is. Naast de vereiste dure processor – voor modellen met meer cores vraagt Intel zelfs tot 2000 euro – stelt ook het platform de nodige eisen. Een leuk X299-moederbord kost zo’n 350 euro, voor een krachtige lucht- of waterkoeler mag je al snel 100 euro rekenen en quad-channel geheugen is ook allesbehalve gratis. Echter, als je dat geld eenmaal hebt uitgegeven en ook het delidding-proces hebt doorlopen, heb je wel een héle dikke CPU die topprestaties levert.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Intel Core i9 7900X Boxed

Socket 2066, 3.3 GHz, 10 cores, 140 W, 14 nm

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

1.019,00 €

gem. 1.089,90 €
5 shops, 3x voorraad

Lees ook deze processor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*