Forza Motorsport 7 review: benchmarks met 23 videokaarten

Welke hardware heb je nodig om de nieuwste Forza te spelen?

Door


Conclusie

Forza Motorsport 7 is als nieuwste telg in de Forza-serie exclusief op Windows 10 in DirectX 12-modus speelbaar. Omdat er slechts één API ondersteund wordt, is er geen excuus voor slechte optimalisaties door eventuele halve implementaties van DX12. Gelukkig is dat bij Forza 7 ook niet het geval. Het spel draait prima op de meeste hardware, is mooi schaalbaar aan de hand van de hardware die je in de pc hebt, en is bovendien door een mogelijkheid tot automatische grafische instellingen en dynamische resoluties door vrijwel iedereen speelbaar te maken. Bij het bespreken van de resultaten hebben we onderscheid gemaakt tussen drie resoluties: Full HD (1080p), WQHD (1440p) en Ultra HD (2160p).

De framerates bij Full HD lopen uiteen voor het groene en rode kamp. Nvidia heeft op lagere kwaliteitsinstellingen het voordeel, op Ultra maakt AMD juist weer een comeback. Noemenswaardig op deze relatief lage resolutie is dat Vega 64 zelfs de GTX 1080 Ti verslaat, en bovenaan eindigt. Op de hogere resoluties is het een vergelijkbaar verhaal; Nvidia werkt op lagere kwaliteit efficiënt terwijl AMD juist op hogere instellingen de beschikbare rekenkracht goed benut.

Dat AMD wat achterblijft op lagere instellingen is een indicatie dat de processor de beperkende factor is. Gezien de overklok op de Core i9 7900X, waar niet heel veel meer uit te halen valt, zal het probleem eerder bij de driver overhead liggen. Dat is opmerkelijk gezien de meerwaarde die DirectX 12 zou kunnen bieden op dat gebied. Hier conclusies uit trekken blijft lastig omdat het aantal DX12-titels op het moment van schrijven nog betrekkelijk beperkt is, en er dus niet voldoende vergelijkingsmateriaal is. Het is daarbij ook niet uitgesloten dat updates voor zowel Forza 7 als de drivers van AMD en Nvidia een ander beeld zullen schetsen in de toekomst.

Zoals we in veel andere games zien, heeft Forza Motorsport 7 ook geen profijt van een groot aantal cores. De 10 cores en 20 threads voegen niks toe en lijken het spel alleen maar in de war te brengen gezien de lagere prestaties dan de quadcore met HyperThreading en soms zelfs de quadcore zónder HyperThreading. Het is tegelijkertijd wel bemoedigend om te zien dat Forza 7 wél voordeel haalt uit 8 threads ten opzichte van 4. Als dat de trend blijft voor de komende jaren, zullen meer dan vier cores voor dergelijke spellen wel van toegevoegde waarde kunnen zijn. Een trend waar we minder blij mee zijn, maar die we helaas toch ook weer bij deze game zien, is de afnemende support voor SLI en Crossfire.


Lees ook deze game artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*