MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X Trio review: meer is beter?

De langste GTX 1080 Ti tot nu toe - maar ook de beste?

Door


Inleiding

De afgelopen jaren maakten steeds meer fabrikanten de switch naar videokaarten met een triple-fan koeler. Recent geïntroduceerde videokaarten hebben immers niet de neiging om steeds zuiniger te worden, terwijl niemand zit te wachten op flink herrie producerende fans. MSI lukte het tot nu toe uitstekend om de concurrentie het hoofd te bieden met zijn dual-fan Twin Frozr-koelers, maar maakt nu ook de stap naar drie fans met de GeForce GTX 1080 Ti Gaming X Trio. Wij hebben MSI's jongste telg uitgebreid getest.


MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X Trio

Wat doe je als fabrikant bij een nieuwe generatie videokaarten? Je behoudt de positieve punten van je vorige product, probeert de mindere punten te verhelpen en verandert wellicht hier en daar wat aan het design om het geheel een frisse look mee te geven. De Twin Frozr-koelers van MSI doen al jaren mee in het topsegment qua effectieve koeling en vrijwel elke Gaming X-kaart kon je zodoende veilig aanschaffen zonder al te veel onderzoek te hoeven doen. Het nadeel daarvan was dat er bij nieuwe generaties nauwelijks meer wat te verbeteren viel: volgens MSI kreeg het veelvuldig als feedback dat het ontwerp van de kaarten - sinds de GeForce 900-serie nauwelijks veranderd - 'saai' was geworden.

Het is een slecht bewaard geheim dat de GTX 1080 Ti Gaming X Trio een probeersel is om MSI's koeler bij de aankomende Nvidia Volta-generatie een wat andere smoel mee te geven. De veranderingen gaan dan ook verder dan alleen het toevoegen van een derde ventilator. Hoewel er nog wel elementen van de traditionele designtaal te vinden zijn, kiest MSI nu voor volledig zwart in plaats van zwart-met-rood, wat enkele jaren terug nog de huiskleuren waren van alle 'gaminghardware'. Dat opent de deuren voor rgb-verlichting: zolang de videokaart zelf deels rood was, had je immers weinig aan verlichting in andere kleuren.

MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X Trio

De MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X Trio moet ongeveer 50 euro duurder worden dan de reguliere Gaming X.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

MSI GeForce GTX 1080 Ti Gaming X Trio

Nvidia GeForce GTX 1080 Ti, 1544 MHz, 11264 MB

Specificaties Testresultaten Reviews

Lees ook deze videokaart artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*