18 X299-moederborden review: strijd om de top

Een betaalbaar, overklokbaar of ultiem moederbord voor je Skylake-X? We've got you covered!

Door


Inleiding

In juni introduceerde Intel in allerijl een nieuwe serie high-end processors onder de codenaam Skylake-X. Bij deze nieuwe CPU’s hoort ook een nieuwe socket en bijgevolg een nieuw platform. Inmiddels bereikten 18 Intel X299-moederborden ons testlab, die we in deze vergelijkingstest doorlichten.


X299 is de nieuwste incarnatie van Intels high-end platform, bedoeld voor veeleisende gebruikers die niet genoeg hebben aan wat het mainstream platform (met socket 1151) biedt. Intel rekent daar ook gamers onder, maar wij hebben nog altijd weinig indicatie gezien in onze vele tests dat games profijt hebben van meer dan 4 cpu cores. Zeker nu na het verschijnen van de 8e generatie 'Coffee Lake' Core-processors ook voor een relatief laag bedrag al een 6-core cpu verkrijgbaar is (in theorie, wanneer de processors daadwerkelijk arriveren in de winkels), moet de doelgroep van X299 toch vooral gezocht worden onder de (semi)professionele gebruikers van zware compute, grafische, 3D rendering, cad/cam, video editing en soortgelijke toepassingen. Behoor je tot die doelgroep en kies je ervoor zelf een systeem te bouwen, dan kan je sinds enige tijd tot maar liefst 18 cores op een enkel X299 moederbord kwijt, zoals gezegd in het nieuwe socket 2066. 

Op het oog kun je dat overigens nauwelijks onderscheiden van de vertrouwde voorganger socket 2011; toch is deze niet backwards compatible. Zodoende kun je alleen Skylake-X en Kaby Lake-X processors combineren met een X299-moederbord. Koelers voor socket 2011 passen dan weer wel gewoon op de nieuwe borden, dus daarover hoef je je geen zorgen te maken.

ASUS RoG Rampage VI Extreme
Deze ASUS RoG Rampage VI Extreme kost bijna 700 euro: je kan het zo gek maken als je wilt. 

Lees ook:


Lees ook deze moederbord artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*