10 supersnelle gaminglaptops op de testbank

Gamen door dik en dun

Door


ASUS ROG Zephyrus GX501

ASUS leverde twee ROG oftewel Republic of Gamers laptops aan voor deze test. De Zephyrus en de G752 zijn ondanks hun gedeelde herkomst zeer verschillende machines. De ASUS Zephyrus die we hier bespreken kost gemiddeld 3225 euro.

De GX501, die ASUS liefkozend Zephyrus noemt, is misschien wel een van de opmerkelijkste laptops in deze test. Zo is het de dunste met een GTX 1080 GPU, al is de vraag natuurlijk hoe lang dat duurt. Als je hem naast de meeste andere modellen in deze test legt, is hij ronduit futuristisch. Hoewel hij van een Max-Q GTX 1080 is voorzien, heeft ASUS wel een paar trucjes moeten toepassen om het dunne formaat mogelijk te maken. In de eerste plaats: als je het scherm openklapt, klapt ook een deel van de onderzijde open. Dat ziet er bijzonder uit, en zorgt bij ons voor enige zorgen. Zou dit na verloop van tijd niet een enorm stofnest worden? Daarnaast heeft ASUS het toetsenbord aan de voorzijde gemonteerd, wat niet ideaal is, zeker als je geen ruimte hebt om je polsen kwijt te kunnen, bijvoorbeeld op een uitklaptafeltje in trein of vliegtuig.

ASUS Zephyrus GX501VI-GZ020T
Dankzij de Max-Q-technologie kon ASUS de Zephyrus superslank en licht maken.

Deze trucs maken wel een heel laag gewicht mogelijk, met 2,1 kilo is de Zephyrus in deze klasse echt een vedergewicht. Dat is heel weinig voor een laptop met deze specificaties: naast de genoemde GTX 1080 Max-Q bevat hij een echte quad-core Intel Core i7-7700HQ processor en 16 GB geheugen. Dankzij die lekker vlotte combinatie is het wat ons betreft ook een interessante kandidaat als je een niet al te zware laptop met workstation-allure zoekt.

Bij de opslagmogelijkheden is wel duidelijk dat ASUS wat minder ruimte tot zijn beschikking had. Er is namelijk alleen een SSD ingebouwd, waardoor je de ruimte die een extra harde schijf biedt moet missen. Vaker je bestanden opruimen dus.

De werkomgeving van de Zephyrus is door het naar voren geplaatste toetsenbord anders dan we gewend zijn. Tussen keyboard en scherm vind je een enorme ruimte. Hierdoor kon het touchpad niet aan de onderkant geplaatst worden, maar vind je dat ter rechterzijde van het toetsenbord, waar je anders het numerieke gedeelte zou verwachten. Het is even wennen, maar wel functioneel. Of het prettig is, laten we aan jouw beoordeling over. Met een druk op de knop kun je in elk geval het touchpad inzetten als numeriek klavier, en dat is best handig.

De aansluitmogelijkheden van de Zephyrus zijn ook minder uitgebreid dan bij de concurrentie. Hij heeft vier gewone USB 3.0-aansluitingen, naast een Type-C connector met Thunderbolt. Een externe monitor kun je aansluiten via HDMI. Voor netwerkverbindingen is er alleen een Intel 8265 WiFi-adapter, die 867 Mbit/s biedt. De afwezigheid van een bedrade gigabit-aansluiting is wat ons betreft een misser voor een gaminglaptop.

Hoewel geen van de modellen in deze test een fenomenaal beeldscherm heeft qua kleurechtheid, doet de Zephrus het op dit vlak niet slecht, met een DeltaE-waarde van 3,9 voor de kleurafwijking en slechts 2,7 voor de grijswaardes. Het contrast is ook prima, en de maximale helderheid van pakweg 325 cd/m² is weliswaar niet voldoende voor gamen in het zonnetje, maar voor alle andere doeleinden uitstekend toereikend. Onze voornaamste klacht is de responstijd, de 20%-80% grijs-grijs rise-tijd is met bijna 18 ms te langzaam voor ghosting-vrij gaming. Dat is des te opmerkelijker omdat ASUS claimt dat er een 120Hz scherm in de Zephyrus zit.

Wellicht mede daardoor valt ook de accuwerktijd tegen: zelfs bij lage belasting houdt hij het nog geen drie uur vol. Moet hij ook nog een beetje presteren, dan is het einde al in zicht bij 103 minuten, oftewel een uur en net geen drie kwartier. Dat is echt matig.

  • ASUS Zephyrus GX501VI-GZ020T
  • ASUS Zephyrus GX501VI-GZ020T
  • ASUS Zephyrus GX501VI-GZ020T
  • ASUS Zephyrus GX501VI-GZ020T
  • ASUS Zephyrus GX501VI-GZ020T
  • ASUS Zephyrus GX501VI-GZ020T

{PRICE-3-402974-4} 


Lees ook deze laptop/tablet artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*