Intel SSD 545s 512GB review: ook Intel gaat de hoogte in

Intel gaat de strijd aan met de Samsung 850 Evo

Door


Conclusie

Intel is de enige die Samsung nog een beetje tegengas kan geven als het gaat om de prestaties van SSD's. De Intel SSD 545s is gemiddeld weliswaar net wat langzamer dan de 850 Evo en 850 Pro, maar weet zich zeker in de simulatietests van serverworkloads uitstekend staande te houden. Alleen van de maximale prestaties bij random schrijfoperaties en bij sequentieel schrijven zijn we niet zo onder de indruk.

De gemiddelde prijs van 190 euro ligt ongeveer 15 euro boven die van de Samsung 850 Evo. Het zijn SSD's die veel gemeen hebben: ze maken allebei gebruik van 3D NAND, bieden ondersteuning voor hardwarematige encryptie en de prestaties lopen zoals gezegd ook niet heel ver uiteen. Bovendien geven beide fabrikanten vijf jaar garantie. Toch doet Samsung het op veel punten net iets beter: de 850 Evo is goedkoper, sneller en zuiniger, zij het doorgaans met erg kleine verschillen.

Intel 545s 512GB

Toch heeft de SSD 545s een redelijk positieve indruk achtergelaten. Waar de twee andere SSD's met IMFT 3D NAND die we tot nu toe hadden getest, de Crucial MX300 en de Adata SU800, niet meer dan goede middenmoters waren, laat Intel zien dat op basis van dit geheugen ook een SSD te maken is die prima kan concurreren met de Samsung 850 Evo. Voor de SSD-markt als geheel - en zeker ook voor de prijzen die je als consument betaalt - is het goed om te zien dat Samsung op z'n minst nog enige concurrentie krijgt op het vlak van prestaties.

Over enkele maanden kan die situatie er echter anders uitzien. Samsung gebruikt nu nog 48-laags 3D NAND voor zijn SSD's, maar is de massaproductie van 64-laags geheugen aan het opstarten. De eerste geruchten over de 860 Evo doken recent al op. Kortom, waar het tot nu toe vrij saai was in de SSD-wereld dit jaar, kunnen de recente ontwikkelingen op het gebied van 3D NAND wellicht het zetje gaan geven dat de markt nodig heeft om weer in beweging te komen.


In deze review besproken product

  Product Laagste prijs

Intel 545s 512GB

SSD, 512 GB, Serial ATA 600, Silicon Motion SM2259, 550 MB/s, 500 MB/s, 2.5 inch

Specificaties Testresultaten Reviews Prijzen

88,33 €

gem. 102,84 €
5 shops, 4x voorraad

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*