HP Z34c, LG 34UC99, Philips 349X7FJEW, Samsung C34F791 review: vier keer superbreedbeeld

De superbreedbeeldmarkt wordt steeds interessanter.

Door


Conclusie

Als je in de markt bent voor een stijlvol vormgegeven uwqhd-beeldscherm, zit je met alle vier de besproken modellen zeker niet slecht. Toch hebben we een duidelijke voorkeur. De HP Z34c ziet er fraai uit en onderscheidt zich met zijn bovengemiddelde speakers, maar het glimmende paneel en het gebrek aan verstelmogelijkheden kunnen ons minder bekoren. Bovendien is dit model het duurste van de vier, en loopt het qua techniek het minst voorop met een 60 Hz scherm zonder synchronisatietechniek.

LG doet ons wat achter de oren krabben: dit merk is het langste actief in dit segment en wist ons twee jaar geleden te imponeren met de uitstekende 97-serie modellen, die bovendien voorzien waren van Thunderbolt. De opvolgers vorig jaar waren ook goed, maar innoveerden weinig en waren bovendien duurder. Dit jaar lijkt het Koreaanse merk die toch negatieve trend door te zetten. De 34UC99 ziet er mooi uit, en usb type-c is een aansluiting die in deze klasse onderhand een vereiste wordt, maar toch een stap terug van Thunderbolt. Met TB3 had het merk alle mogelijkheden van deze nieuwe connector én van de voorgaande modellen geboden. Deze constatering is tot daar aan toe, maar de afstelling van met name de grijswaarden is duidelijk onder de maat, terwijl ook de kleurfout voor deze klasse te hoog is. De goede uniformiteit en kijkhoeken kunnen dat niet compenseren, te meer niet daar deze monitor ook verre van concurrerend is qua prijs.

Het scherm van Samsung, de C34F791, is evenmin goedkoop, maar het biedt wel de sterkste curve (op dit formaat naar onze mening een voordeel), is uitstekend afgesteld (al doet HP het iets en Philips duidelijk nog beter), biedt fraai verzadigde kleuren en heeft de snelste responstijden. Weliswaar dankzij de nodige overshoot, maar er valt mee te leven. De kijkhoeken vallen echter wel erg tegen; het design is fraai, maar beperkt je qua mogelijkheden in de ophanging. Of je dat van belang vindt, moet je zelf bepalen. Vind je gamen belangrijk, dan kun je niet om de C34F791 heen: hij is beduidend goedkoper dan de meeste uwqhd 'gaming'-monitoren, maar biedt wel een 100Hz scherm en Freesync, terwijl de responstijden tot de top van deze klasse behoren. Om die reden is een Excellent Choice award op zijn plaats.

Onze favoriet van deze test is zonder meer de Philips 349X7FJEW, een scherm dat voornamelijk zijn merk tegen heeft. Bij maximale overdrive kan het wedijveren met de Samsung, maar het biedt ook nog een tussenstand met een alternatieve balans tussen snelheid en overshoot; de kleurweergave is ongeëvenaard goed, contrast en uniformiteit zijn van topniveau. De kijkhoeken zijn een minder sterk punt, maar nog alleszins acceptabel. Hoewel je niets inlevert qua ergonomie op de concurrentie, vraagt Philips een bijzonder scherpe prijs voor dit scherm. Kortom, zoek je een all-round superbreedbeeld waarop je ook goed kunt gamen, dan moet de 349X7FJEW bovenaan je wensenlijst.


Philips 349X7FJEW
Samsung C34F791


Lees ook deze monitor artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*