Solid State Koopgids: 69 SATA SSD's review

Alle courante SATA600 SSD's vergeleken

Door


Analyse: beste ssd per capaciteit

Waar je ooit helemaal de blits maakte met een ssd van 120 GB, is dit segment inmiddels voorbehouden aan de echte instappers. Veel nieuwe ssd-series zijn zelfs helemaal niet meer verkrijgbaar in deze capaciteit. Veel van hun snelheid halen ssd’s uit het parallel kunnen lezen en schrijven van en naar meerdere geheugenchips, maar juist deze modellen beschikken vaak maar over een of twee NAND-chips. Voor de prestaties hoef je dus alvast geen ssd met deze capaciteit aan te schaffen.
De Intenso High Performance 120GB (gemiddeld 63 euro) is in dit segment de goedkoopste en wat ons betreft de interessantste optie. Wil je een serieus snellere drive, dan zit je al snel op het prijspunt dat je voor een tientje meer de dubbele capaciteit krijgt. Dat maakt dat een ssd van ongeveer 120 GB alleen nog interessant is voor gebruikers die weinig van hun systeem eisen.

Intenso High Performance 120GB
De Intenso High Performance is een interessante instapper.

Voor minder dan 100 euro heb je echter ook al de goedkoopste ssd’s van 240 of 256 GB. Ga echter niet te vroeg overstag, want van de prestaties van de betaalbaarste modellen word je allesbehalve gelukkig. Dat geldt met name voor de WD Green- en Sandisk SSD Plus-series. Qua prijs-prestatieverhouding blijft de Crucial MX300 (gemiddeld 106 euro) nauwelijks te verslaan: voor relatief weinig geld krijg je een rappe ssd met veel features, zoals hardwarematige encryptie. Bovendien heb je door de ‘gekke’ capaciteit van 275 GB net een beetje meer opslagruimte, wat natuurlijk altijd welkom is. De Samsung 850 Evo (gemiddeld 103 euro) is qua prijs per gigabyte wat minder interessant en het minimale verschil in prestaties is in de praktijk niet merkbaar. Wel biedt Samsung vijf jaar garantie, terwijl Crucial het bij drie jaar houdt.

Ook in het 500GB-segment geldt dat je de allergoedkoopste opties links moet laten liggen – je levert onevenredig veel prestaties in voor een relatief kleine besparing. Er zijn enkele vrij goed presterende modellen die nog maar bij een paar shops leverbaar zijn en die je op het moment van schrijven goedkoop op de kop kunt tikken, zoals de Mushkin Triactor en de OCZ Trion. We komen echter al snel weer bij de Crucial MX300 (gemiddeld 163 euro) uit, die met 31 cent per GB veel waar voor z’n geld biedt. Concurrenten als de Samsung 850 Evo (gemiddeld 180 euro) zijn in deze capaciteit aardig wat duurder.

Crucial MX300 1TB
De gehele Crucial MX300-reeks is een aanrader met een uitstekende balans tussen prijs, features en prestaties.

Als je veel grote softwarepakketten gebruikt of je harde schijven helemaal de deur uit wil doen, zijn ssd’s met een zeer hoge opslagcapaciteit interessant. Het goedkoopste exemplaar is de Sandisk SSD Plus (gemiddeld 299 euro). Doordat de controller bij dit model parallel kan schrijven naar meer geheugenchips is hij wat sneller dan bij de lagere capaciteiten, maar de Crucial MX300 (gemiddeld 305 euro) is wederom de betere keuze. De Sandisk Ultra II is vrijwel net zo snel en is bij enkele shops scherp geprijsd – als je hem voor ruim minder dan 300 euro op de kop kan tikken, doe je een mooie koop.

In het 2TB segment hebben we slechts drie testdeelnemers: de Crucial MX300 (gemiddeld 594 euro), Samsung 850 Evo (gemiddeld 699 euro) en Samsung 850 Pro (gemiddeld 1020 euro). De 850 Evo is iets sneller dan de Crucial MX300 en heeft een langere garantieperiode, maar wat ons betreft is de meerprijs van ruim 100 euro wel erg gortig. De 850 Pro is zijn bestaansrecht met de komst van PCIe-ssd’s eigenlijk kwijtgeraakt – een van de goedkopere 2TB-drives gecombineerd met een snelle M.2-drive voor je OS en meest gebruikte software lijkt ons in alle gevallen een betere investering en levert je in totaal ook nog eens meer opslagruimte op.


Vergelijken

In deze review besproken 69 producten

  Meer producten (69)  

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*