Solid State Koopgids: 69 SATA SSD's review

Alle courante SATA600 SSD's vergeleken

Door


SSD-markt anno 2017

Wat kun je nu zoal kopen aan 'klassieke' sata ssd’s? In het low-end segment vinden we nog enkele ssd’s terug met verouderde controllers van SandForce, JMicron en Phison, maar producten met een dergelijke basis bieden zelden de prestaties en features die je wilt hebben. In het middensegment zijn het ssd’s met controllers van Silicon Motion en Marvell die de klok slaan, aangevuld met Samsungs MGX-controllers uit zijn eigen ssd’s uiteraard. Een high-end segment is er hier niet echt meer; voor de beste prestaties moet je toch echt een PCIe-ssd hebben.

Steeds meer ssd’s maken gebruik van TLC-flashgeheugen, waarbij drie bits per geheugencel worden opgeslagen. De tijd dat dergelijk geheugen alleen in budgetproducten voorkwam is echt voorbij. De nadelen met betrekking tot de betrouwbaarheid zijn opgelost door de stap naar 3D NAND, waarbij de geheugencellen groter zijn dan bij kleiner 2D-geheugen, maar door de stapeling alsnog minder ruimte innemen. Verder worden de lagere schrijfprestaties van dit type geheugen door slimme caching-methoden gecompenseerd. Vaak wordt een gedeelte van het flashgeheugen aangestuurd als SLC-geheugen, waardoor er een buffer van enkele gigabytes is waarnaar veel sneller kan worden geschreven.

Omdat de prestaties van sata-ssd’s zelfs in synthetische benchmarks al zo dicht bij elkaar liggen, laat staan als het gaat om wat in de praktijk merkbaar is, proberen fabrikanten zich op andere punten te onderscheiden. Zo hebben wat duurdere ssd’s vaak een langere garantieperiode en wordt er soms software meegeleverd voor bijvoorbeeld RAM-caching. Ook worden veel nieuwe ssd's expliciet aangeprezen omdat ze 3D NAND gebruiken, al is dat voornamelijk een voordeel voor de kostprijs.

Veel hogere prestaties zijn mogelijk met ssd’s die een PCIe-interface gebruiken, vaak in combinatie met het daarvoor ontwikkelde NVMe-protocol. In synthetische tests zijn die vaak fors sneller, maar zoals je in onze praktijktest kon lezen merk je daar lang niet in alle programma’s even veel van. Bij veel taken is de opslag simpelweg niet de bottleneck, dus die gaan ook niet sneller met een snellere ssd. (Semi-)professionals die specifieke taken uitvoeren of bijvoorbeeld veel met grote bestanden werken, kunnen er wel voordeel van hebben.


Vergelijken

In deze review besproken 69 producten

  Meer producten (69)  

Lees ook deze harde schijf/ssd artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*