AMD TR4 waterkoeling test: het maximale uit Threadripper

Custom waterblokken én AIO voor Threadripper getest

Door


Testresultaten: Threadripper 1950X @ 4 GHz

Voor onze test klokten we de AMD Threadripper 1950X over naar 4 GHz op alle cores, waarvoor een spanning van 1,36875 volt voor nodig was. In de praktijk zien we overigens voltages van rond de 1,4 volt dankzij LLC. Onder volle belasting zorgt dit voor een verbruik van 285 à 290 watt door de CPU zelf en een totaal systeemverbruik van ongeveer 470 watt. Dat is inclusief alle aangesloten koeling, die alleen al zo'n 60 watt verbruikt.

We doen steeds twee runs - eerst met de LLC en current capability op auto en de power phase control op optimized, dan met LLC op level 6, current capability op 140% en power phase control op extreme. Die laatste test levert een grotere uitdaging op voor de koeling, want dan loopt het verbruik nog wat verder op.

Run 1 - auto/optimized

In de eerste run zet het waterblok van XSPC veruit de beste prestaties neer. De processortemperatuur loopt niet verder op dan 66,5 graden Celsius, waarmee hij zich duidelijk onderscheidt van de concurrentie. Met het blok van Phanteks wordt de CPU 73,3 graden, de EK wordt met 74,8 graden nog iets warmer. De Enermax all-in-one koeler nestelt zich met 74,3 graden tussen die laatste twee in.

Run 2 - LLC lvl 6, CC 140%, extreme

Met de zwaardere settings blijft de volgorde hetzelfde. Het blok van XSPC blijft met 71 graden ruimschoots het koelst. Phanteks en EK volgen op zekere afstand, waarbij de EK het slechtst koelt. De Enermax LiqTech TR4 weet wederom redelijk goed stand te houden: voor koelprestaties van dat niveau heb je dus niet per se custom waterkoeling nodig.


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*