AMD TR4 waterkoeling test: het maximale uit Threadripper

Custom waterblokken én AIO voor Threadripper getest

Door


Testresultaten: betere koeling door 3D-printing?

Ondanks dat het waterblok van Phanteks redelijk aan de prijs is, vonden we de koelprestaties niet bepaald indrukwekkend. Het viel ons op dat er bij dit waterblok, in tegenstelling tot bij de concurrenten, veel ruimte was tussen de koelvinnen en de bovenkant van het blok. Onze hypothese was dat het water door dit design boven de vinnen door stroomde in plaats van erdoorheen.

Om dat uit te sluiten, hebben we in samenwerking met Phanteks een insert ontwikkeld die in het koelblok wordt aangebracht. Je kunt het model bekijken op Remix 3D en downloaden (om zelf te 3D-printen) via deze link. We hebben de test nogmaals gedraaid, zowel met als zonder de insert geïnstalleerd. Overigens zijn de temperaturen op deze pagina in absolute zin wat hoger dan op die hiervoor, omdat we deze test op één van de laatste warme dagen van dit jaar hebben gedraaid.

 
Zonder insert
Met insert
4 GHz/auto 78,5 °C 75 °C
4 GHz/extreme 85,4 °C 81,3 °C

Het monteren van de insert blijkt inderdaad tot prestatieverbeteringen te leiden. Op automatische stand daalt de temperatuur met 3,5 graad, terwijl de afname met extreme settings zelfs nog iets groter is. We denken dat de prestaties van het koelblok zodoende beter zouden zijn als het ontwerp op deze bevindingen wordt aangepast, zodat het water geen andere keuze heeft dan door de koelvinnen stromen en zo maximale warmte-overdracht plaatsvindt.


Zijaanzicht van het Phanteks waterblok zonder en met de modificatie.


Lees ook deze cpu-koeler artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*