AMD vs. Nvidia: welke videokaart moet je kopen? - januari 2019

Alle courante videokaarten van AMD en Nvidia getest

Door


AMD: vernieuwde Polaris, vertrouwde Vega

Alle videokaarten van AMD maken gebruik van de GCN-architectuur. Graphics Core Next werd voor het eerst gebruikt voor de eind 2011 geïntroduceerde Radeon HD 7970 en is sindsdien steeds verder geoptimaliseerd, maar nooit helemaal vervangen. De Polaris-chips zijn gebaseerd op de vierde generatie GCN, Vega vormt de vijfde generatie. Het verschil is voornamelijk dat de vijfde generatie chips hogere kloksnelheden haalt, dankzij specifiek daarop gerichte optimalisaties en ondersteuning voor HBM2-geheugen.

12nm en 14nm, geproduceerd bij GlobalFoundries

De courante AMD-GPU’s worden geproduceerd op het 14nm-productieprocedé van GlobalFoundries, in een grijs verleden onderdeel van het concern. De RX 590 maakt gebruik van een verder geoptimaliseerde variant van dat proces, dat om marketingredenen 12 nm wordt genoemd. Deze zomer kondigde GlobalFoundries overigens aan om niet verder te investeren in de ontwikkeling van kleinere processen - voor de productie van de Radeon VII op 7nm zal AMD dus weer overstappen naar TSMC, waar ook Nvidia zijn gpu's bakt.

Op papier zou je denken dat Nvidia een nadeel heeft met zijn grotere 16nm-proces van de 10-serie, maar dat is puur naamgeving: fysiek zijn beide productieprocessen zeer vergelijkbaar. Op dezelfde wijze moet je niet al te veel waarde hechten aan het '12nm-proces' van de nieuwe RX 590 en Nvidia's RTX 20-serie, wat eerder een geoptimaliseerd 16nm-procedé is.


Drie videokaarten gebaseerd op de AMD Radeon RX 590.

Polaris: Radeon RX 590 en lager

Polaris is de codenaam van de Radeon RX 590 en alle lager gepositioneerde modellen. De Polaris 20-GPU bevat 2304 streamprocessors en staat aan de basis van de RX 570, 580 en 590, waarbij in het eerste geval een deels uitgeschakelde chip wordt gebruikt. De RX 590 heeft evenveel shaders als de RX 580, maar dankzij een geoptimaliseerd proces zijn hogere kloksnelheden mogelijk. De RX 560 maakt gebruik van een kleinere Polaris 21-chip met 1024 streamprocessors en de RX 550 heeft een nóg kleinere Polaris 12-chip. Functioneel gezien zijn ze allemaal identiek, met ondersteuning voor alle moderne video-codecs en DirectX 12 feature-level 12_0.

Radeon RX Vega 56 & 64, en binnenkort ook Radeon VII

Vooralsnog is er slechts één chip in de Vega-generatie die wordt gebruikt voor losse videokaarten, namelijk Vega 10. Deze GPU wordt gebruikt voor zowel Vega 56 als Vega 64 en is met 4096 streamprocessors bijna twee keer zo krachtig als de grootste Polaris-chip. Verder biedt hij zoals gezegd ondersteuning voor HBM2-geheugen, en zit op DirectX feature-level 12_1. Daarnaast zijn er ook processors beschikbaar met een geïntegreerde, veel langzamere variant van de Vega-chip.

Tijdens de CES-beurs kondigde AMD bovendien de Radeon VII aan, waarin een Vega-gpu geproduceerd op 7nm in zit. Ondanks dat het aantal cores gelijk is gebleven (waarvan er dit keer zelfs een aantal uitgeschakeld zullen worden), is de Radeon VII volgens AMD zo'n 30 procent sneller dan de RX Vega 64 en daarmee even snel als de RTX 2080. De videokaart gaat 699 dollar kosten en komt op 7 februari op de markt.


De Vega 10-GPU staat aan de basis van de RX Vega 56 en 64.


Dossier

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*