AMD vs. Nvidia: welke videokaart moet je kopen? - oktober 2018

Alle courante videokaarten van AMD en Nvidia getest

Door


AMD: Polaris en Vega op 14nm

Alle videokaarten van AMD maken gebruik van de GCN-architectuur. Graphics Core Next werd voor het eerst gebruikt voor de eind 2011 geïntroduceerde Radeon HD 7970 en is sindsdien steeds verder geoptimaliseerd, maar nooit helemaal vervangen. De Polaris-chips zijn gebaseerd op de vierde generatie GCN, Vega vormt de vijfde generatie. Het verschil is voornamelijk dat de vijfde generatie chips hogere kloksnelheden haalt, dankzij specifiek daarop gerichte optimalisaties en ondersteuning voor HBM2-geheugen.

14nm-GPU's, geproduceerd bij GlobalFoundries

De courante AMD-GPU’s worden geproduceerd op het 14nm-productieprocedé van GlobalFoundries, in een grijs verleden onderdeel van het concern. Recent kondigde GlobalFoundries overigens aan om niet verder te investeren in de ontwikkeling van kleinere processen - in de toekomst zal AMD dus weer moeten overstappen naar TSMC, waar ook Nvidia zijn gpu's bakt. Op papier zou je denken dat Nvidia een nadeel heeft met zijn grotere 16nm-proces van de 10-serie, maar dat is puur naamgeving: fysiek zijn beide productieprocessen zeer vergelijkbaar. Op dezelfde wijze moet je niet al te veel waarde hechten aan het '12nm-proces' van de nieuwe RTX 20-serie, wat eerder een geoptimaliseerd 16nm-procedé is.

Polaris: Radeon RX 580 en lager

Polaris is de codenaam van de Radeon RX 580 en alle lager gepositioneerde modellen. De Polaris 20-GPU bevat 2304 streamprocessors en staat aan de basis van de RX 570 en 580, waarbij in het eerste geval een deels uitgeschakelde chip wordt gebruikt. De RX 560 maakt gebruik van een kleinere Polaris 21-chip met 1024 streamprocessors en de RX 550 heeft een nóg kleinere Polaris 12-chip. Functioneel gezien zijn ze allemaal identiek, met ondersteuning voor alle moderne video-codecs en DirectX 12 feature-level 12_0.

Radeon RX Vega 56 & 64

Vooralsnog is er slechts één chip in de Vega-generatie die wordt gebruikt voor losse videokaarten, namelijk Vega 10. Deze GPU wordt gebruikt voor zowel Vega 56 als Vega 64 en is met 4096 streamprocessors bijna twee keer zo krachtig als de grootste Polaris-chip. Verder biedt hij zoals gezegd ondersteuning voor HBM2-geheugen, en zit op DirectX feature-level 12_1. Daarnaast zijn er ook processors beschikbaar met een geïntegreerde, veel langzamere variant van de Vega-chip.


De Vega 10-GPU staat aan de basis van de RX Vega 56 en 64.


Dossier

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*