AMD vs. Nvidia: welke videokaart moet je kopen? - oktober 2018

Alle courante videokaarten van AMD en Nvidia getest

Door


Unieke features: G-Sync versus FreeSync

De tijd dat het bij de keuze voor een videokaart alleen om prestaties ging, ligt inmiddels achter ons. Beide GPU-ontwerpers proberen exclusieve mogelijkheden te ontwikkelen die hun eigen ‘ecosysteem’ aantrekkelijker maken. Eerder gebeurde dat vooral met in-game features als Nvidia PhysX (voor gesimuleerde natuurkundige krachten) en AMD TressFX (voor natuurlijk ogende haarsimulatie), maar tegenwoordig is de technologie voor variabele refreshrates de belangrijkste troef. Nvidia zet, zoals op de vorige pagina besproken, ook flink in op nieuwe technieken als raytracing en machine learning, maar hoe belangrijk die technieken zullen worden is voorlopig nog koffiedik kijken.

AMD FreeSync vs. Nvidia G-Sync

Voor dat doeleinde heeft AMD FreeSync en biedt Nvidia G-Sync aan. Nvidia was de eerste en ontwikkelde een eigen aanstuurmodule oftewel scaler die die in monitoren moet worden gebruikt. Die is verre van gratis, waardoor monitoren met G-Sync relatief duur zijn; of het nu de printplaat of licentiekosten zijn, de ‘G-sync belasting’ bedraagt zo’n 100 euro per monitor. FreeSync daarentegen is onder de naam Adaptive-Sync een VESA-standaard geworden, en wordt in steeds meer scalers standaard ingebouwd. Van een meerprijs is eigenlijk geen sprake, en steeds minder fabrikanten hanteren een hogere marge voor FreeSync-monitoren. Daardoor zijn we nu in de situatie belandt dat het merendeel van de monitoren FreeSync ondersteunt, terwijl de meeste gamers juist kiezen voor een Nvidia-videokaart, zeker in het duurdere segment. Uitwisselbaar of compatible zijn ze helaas niet. Als je een nieuw beeldscherm koopt krijg je daar anno 2017 bijna altijd FreeSync bij, maar in combinatie met een Nvidia-kaart heb je daar dus niets aan.


Met FreeSync of G-Sync is 'tearing' verleden tijd.

Op veel andere gebieden bieden AMD en Nvidia inmiddels gelijkwaardige features, al kunnen de precieze implementaties verschillen. Geen enkele recente GPU van beide merken heeft moeite met het hardwarematig decoderen van H.265-video’s en ook DirectX 12 wordt door beide architecturen ondersteund. AMD beweert met Vega de meest complete DirectX 12-ondersteuning te bieden, maar een groot deel van de hardwarematige features is optioneel en nog niet of nauwelijks in games toegepast. Hetzelfde geldt voor de DXR-ondersteuning van Nvidia's RTX-videokaarten, wat de DirectX-api voor raytracing is. Vooralsnog is dat dus voornamelijk een voordeel op papier. Gameplay opnemen en/of streamen behoort ook tot de standaard voorzieningen.


Dossier

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*