AMD vs. Nvidia: welke videokaart moet je kopen? - januari 2019

Alle courante videokaarten van AMD en Nvidia getest

Door


Een videokaart kopen als je niet gamet?

In dit artikel beoordelen we de verschillende videokaarten voornamelijk op basis van hun prestaties in games. Dat is niet zomaar, want gaming is één van de weinige redenen om in een dure videokaart te investeren. Speel je geen 3D-spellen en houd je het bij e-mailen, websurfen en kantoorwerk, dan is er eigenlijk geen reden om een losse videokaart aan te schaffen. De geïntegreerde GPU in de processors van Intel en AMD voldoet dan ruim, ook als je bijvoorbeeld meerdere beeldschermen wilt aansturen.

Voor foto- of videobewerking

Toch is er naast gaming nog een select groepje gebruiksdoelen waarbij een krachtige videokaart van pas kan komen. Foto- en videobewerkingssoftware kan de GPU inzetten voor bepaalde berekeningen, waardoor previews realtime kunnen worden weergegeven en het renderen sneller gaat. Zelfs een geïntegreerde GPU kan al voor prestatiewinst zorgen, maar een losse videokaart blijft nodig voor de hoogste prestaties. Wel is er duidelijk sprake van diminishing returns: dure videokaarten zijn de beperkte extra prestaties voor dit doeleinde eigenlijk niet waard. Voor het 4K Videobewerkings PC-advies op de site adviseren we bijvoorbeeld een GTX 1050 Ti, waarmee je veruit de meeste prestatiewinst in software als Adobe Premiere Pro al te pakken hebt.

Andere gebruiksdoeleinden

Ten slotte kan een videokaart ook worden ingezet voor wetenschappelijke berekeningen, en natuurlijk voor het minen van cryptovaluta. Afgelopen jaar zorgde de herleefde mininghype voor grote tekorten aan videokaarten, met forse prijsstijgingen tot gevolg. Ook tekorten aan videogeheugen speelden daarbij echter een rol. Wat er precies allemaal toe leidt dat videokaarten duurder werden onderzochten we in een uitgebreid achtergrondartikel, maar inmiddels zijn de prijzen gelukkig weer genormaliseerd.


Adobe Premiere Pro kan de videokaart benutten voor previews en rendering.


Dossier

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*