AMD vs. Nvidia: welke videokaart moet je kopen? - januari 2019

Alle courante videokaarten van AMD en Nvidia getest

Door


Testprocedure

Voor onze gpu-tests gebruiken we bij Hardware.Info een gestandaardiseerd testsysteem gebaseerd op Intels Core i9 7900X-processor, overgeklokt naar 4,5 GHz. Zo weten we zeker dat de CPU geen bottleneck vormt voor de videokaarten die we testen. Verder bestaat de setup uit een ASUS Strix X299-XE Gaming moederbord, 32 GB DDR4-3200 CL14 G.Skill Trident Z-geheugen en een tweetal Samsung 850 Evo-SSD’s van 1 TB. Uiteraard wordt Windows 10 64-bit (incl. April 2018 Update) gebruikt als besturingssysteem.

In september 2018 hebben we alle 3D-chips voor het laatst volledig hertest. Daarvoor hebben we nog eens goed gekeken naar onze testsuite wat betreft relevantie, actualiteit en bias van de games en benchmarks. Hardware.Info test alle videokaarten in een ruime selectie van games in een drietal resoluties met elk twee settings. Overigens zijn we op het moment van schrijven alweer bezig aan een nieuwe hertest om bij de lancering van AMD’s Radeon VII volledig verse testresultaten te kunnen presenteren – houd de site dus in de gaten!


Ons testsysteem is gebaseerd op een Intel Core i9-processor.

Driverversies

Op de testresultatenpagina van een 3D-chip vind je boven de resultaten van elk spel een extra regel met de gebruikte driverversie. Hardware.Info hertest vrijwel continu 3D-chips als daar aanleiding voor is (bijvoorbeeld game- of driverupdates met impact op de prestaties) én herziet minstens drie keer per jaar de gebruikte set games, wat tevens gepaard gaat met een grondige check of de resultaten nog actueel zijn.

Het gaat voor dit artikel te ver om de prestaties van alle videokaarten stuk voor stuk te bespreken. Alle individuele scores kun je terugvinden in deze vergelijkingstabel. In plaats daarvan focussen we nu op de prijs-prestatieverhouding van alle kaarten op de verschillende resoluties en settings die we testen. Zo weet je aan het einde van dit artikel precies welke videokaart aan jouw eisen voldoet, binnen jouw budget.

Geteste games

De prestatiescores in de grafieken zijn een meetkundig gemiddelde van de elf games die deel uitmaken van onze testsuite. Dat zijn Assassin's Creed Origins, Battlefield 1, F1 2018, Forza Motorsport 7, Ghost Recon Wildlands, GTA V, Rise of the Tomb Raider, The Division, The Witcher 3: Blood and Wine, Total War Warhammer II en Wolfenstein II: The New Colossus. Op de andere as vind je de prijzen, waarvoor we steeds de goedkoopste gemiddelde prijs van een videokaart hebben genomen die uit voorraad leverbaar is.


Dossier

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*