AMD vs. Nvidia: welke videokaart moet je kopen? - januari 2019

Alle courante videokaarten van AMD en Nvidia getest

Door


Welke videokaart voor 4K gaming?

Dan de zwaarste gangbare monitorresolutie: Ultra HD (3840 bij 2160 pixels), ook wel 4K genoemd. Lange tijd was het noodzakelijk om twee videokaarten te combineren om goed te kunnen gamen op 4K. Dat is niet ideaal: lang niet elke game biedt ondersteuning voor CrossFire of SLI en problemen als microstuttering blijven inherent aan de techniek. Vorig concludeerden we na uitvoerige tests dat CrossFire en SLI eigenlijk nauwelijks meer de moeite waard zijn.

Voor 4K-gaming op medium settings voldoet tegenwoordig echter al een videokaart uit het hoge middensegment. Een RTX 2060 levert bijvoorbeeld ruim 70 fps af, maar ook een RX Vega 56 komt al boven de 60 fps uit. Echter, je investeert doorgaans niet in een 4K-monitor om naar medium settings te gaan kijken. Gamen op 4K met ultra settings was lange tijd alleen net-aan mogelijk met de GTX 1080 Ti, maar met de RTX 2080 (gem. 66 fps) en helemaal met de RTX 2080 Ti (gem. 82 fps) doe je dat nog een stuk comfortabeler.

De GeForce RTX 2070 is qua prijs interessanter, maar haalt op ultra settings slechts net boven de 50 fps. In het merendeel van de games zal je dus een stapje terug moeten zetten qua settings. Als je bereid bent om die concessie te doen, bespaar je jezelf wel honderden euro's.

  • 4K (2160p) medium
  • 4K (2160p) ultra


Dossier

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*