AMD vs. Nvidia: welke videokaart moet je kopen? - oktober 2018

Alle courante videokaarten van AMD en Nvidia getest

Door


Welke videokaart voor 4K gaming?

Dan de zwaarste gangbare monitorresolutie: Ultra HD (3840 bij 2160 pixels), ook wel 4K genoemd. Lange tijd was het noodzakelijk om twee videokaarten te combineren om goed te kunnen gamen op 4K. Dat is niet ideaal: lang niet elke game biedt ondersteuning voor CrossFire of SLI en problemen als microstuttering blijven inherent aan de techniek. Even geleden concludeerden we na uitvoerige tests dat CrossFire en SLI anno 2018 eigenlijk nauwelijks meer de moeite waard zijn.

Voor 4K-gaming op medium settings voldoet tegenwoordig echter al een videokaart uit het hoge middensegment. Een GTX 1070 Ti levert bijvoorbeeld bijna 75 fps af, maar ook een RX Vega 56 komt al boven de 60 fps uit. Maar, je investeert doorgaans niet in een 4K-monitor om naar medium settings te gaan kijken. Gamen op 4K met ultra settings was lange tijd alleen net-aan mogelijk met de GTX 1080 Ti, maar met de RTX 2080 (gem. 66 fps) en helemaal met de RTX 2080 Ti (gem. 82 fps) doe je dat nog een stuk comfortabeler.

De normale GeForce GTX 1080 is qua prijs interessanter, maar haalt op ultra settings slechts rond de 50 fps. In het merendeel van de games zal je dus een stapje terug moeten zetten qua settings. Als je bereid bent om die concessie te doen, bespaar je jezelf wel honderden euro's.


Dossier

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info is volledig onafhankelijk. Onze reviews zijn puur gebaseerd op objectieve testresultaten en onze eigen ervaring met de producten. Deze reviews kan je hier gratis lezen, maar dat is alleen mogelijk dankzij de steun van onze trouwe lezers. Met een abonnement op Hardware.Info Magazine steun je deze site en lees je de uitgebreidste 100% hardware reviews als eerste. Neem dus nu een abonnement, je hebt er al een voor 26,50 euro!

Neem nu een abonnement en steun Hardware.Info

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*