AMD vs. Nvidia: welke videokaart moet je kopen? - oktober 2018

Alle courante videokaarten van AMD en Nvidia getest

Door


Inleiding

Elke paar maanden maken we de balans op als het gaat om de beste videokaarten van AMD en Nvidia. Er is inmiddels alweer de nodige tijd verstreken sinds de vorige editie van dit artikel, en Nvidia heeft zijn nieuwe videokaarten vorige maand geïntroduceerd. Het is dus hoog tijd voor een update! In deze koopgids bekijken welke GPU’s op dit moment de beste prijs-prestatieverhouding bieden. Kortom, welke videokaart moet je kopen?


Eindelijk weer 'normale prijzen', en natuurlijk de Nvidia RTX-kaarten

Halverwege september introduceerde Nvidia eindelijk zijn nieuwe generatie Turing videokaarten, met de GeForce RTX 2080 en RTX 2080 Ti als vlaggenschepen. Binnenkort komt daar ook de RTX 2070 bij. We moeten het Nvidia nageven - ondanks dat het van de concurrentie weinig te vrezen heeft, zitten de RTX-kaarten boordevol nieuwe technologie, waaronder het veelbelovende raytracing. Wil je daar het fijne van weten, lees dan zeker onze GeForce RTX 2080 & RTX 2080 Ti review.

De RT- en tensor-cores moeten in de toekomst voor flinke vernieuwingen gaan zorgen, maar in de games van vandaag de dag heb je er nog weinig aan. Een ander veelgehoord kritiekpunt is dat de nieuwe Nvidia-modellen erg duur zijn - een RTX 2080 kost minstens 799 euro, een RTX 2080 Ti zelfs 1200 euro. Doordat de verkrijgbaarheid nog niet zo heel best is, liggen de daadwerkelijke winkelprijzen bovendien nog wat hoger.

Vanuit het rode Radeon-kamp valt er dit jaar nog bitter weinig nieuws te melden. De RX 570, RX 580 en de RX Vega-kaarten zijn steeds beter en goedkoper leverbaar, maar nog altijd gebaseerd op de technologie van 2017. In het middensegment is AMD desondanks nog aardig competitief, maar de Vega's blijven weinig interessant door hun hoge stroomverbruik en aanschafprijs.

Ook de GeForce 10-serie videokaarten dalen na afloop van de mininggekte in prijs. De meeste modellen zitten nu ongeveer op het prijsniveau van voordat het videokaartentekort zijn intrede deed, en vaak zelfs nog wat lager.

Op zoek naar de beste videokaart

Naast pure prestaties en natuurlijk de prijs, zijn er tegenwoordig meer redenen om voor AMD of juist voor Nvidia te gaan. Daarom duiken we eerst in de actuele line-ups van beide merken en de unieke features die ze aanbieden.


Dossier

Lees ook deze 3d-chip artikelen op Hardware.Info

Vond je deze review nuttig?

Lees dan voortaan onze uitgebreidste reviews als eerste én steun deze site, met een abonnement op Hardware.Info Magazine - nu ook alleen digitaal beschikbaar!

Hardware.Info maakt gebruik van cookies.
*